Goede belangstelling open dag zuivering Nijmegen (26-06-2006)

Circa 500 personen, waaronder veel ouders met kinderen, hebben op zondag 25 juni de open dag op de zuiveringsinstallatie voor Nijmegen en omgeving bezocht. 40 Personen maakten gebruik van de mogelijkheid om de kwaliteit van hun vijverwater te laten onderzoeken in het professionele laboratorium van het waterschap.

De zuivering Nijmegen, een van de 39 zuiveringsinstallaties in het rivierengebied, is normaal alleen voor groepen op afspraak te bezichtigen. Afgelopen zondag kon iedereen komen kijken hoe vies rioolwater in een aantal uren tijd schoongemaakt wordt, waarna het naar de Waal wordt gepompt. De aanleiding voor de open dag was de onlangs afgeronde modernisering en uitbreiding van de zuiveringsinstallatie. Ook het splinternieuwe zandfilter, dat twee dagen eerder officieel in gebruik was genomen, kon worden bezocht. Dit zandfilter maakt het gewoon gezuiverde water nog extra schoon, zodat er minder vervuiling in de Waal terechtkomt.
Bezoekers konden een rondleiding krijgen langs de waterbassins en filmpjes bekijken over waterzuivering. Voor de kinderen waren er een paar speciale attracties. Cabaretgroep De Gemeentereiniging zorgde voor de nodige hilariteit en een karikatuurtekenaar had het de hele dag erg druk.

Vijverwater
Ter gelegenheid van de open dag was er een speciaal aanbod: gratis onderzoek van vijverwater in het gecertificeerde laboratorium van het waterschap. Veertig bezoekers van de open dag hadden een potje of flesje water uit bij zich. Deze watermonsters worden op dit moment onderzocht in het gecertificeerde laboratorium van het waterschap. De uitslag van de onderzoeken krijgen de mensen binnenkort per post thuisgestuurd.