Politie Zaanstreek-waterland

Nieuwsberichten maandag 26 juni 2006

Zaanstreek-Waterland, 26-06-2006

Met onder meer: Messentrekker aangehouden, jaar gevangenis en overval

Alcoholcontrole

Wormerveer, vrijdag 23 juni 2006.

Agenten van het wijkteam Wormerveer/Wormerland hebben vrijdagavond een alcoholcontrole gehouden op diverse locaties in Wormerveer. In totaal werden 1181 bestuurders onderworpen aan een blaastest. Eén beginnend bestuurder blies anderhalf maal (0,3 promille) het maximaal toegestane (0,2 promille). Een automobilist blies ruim twee maal (ruim 1 promille) het maximum toegestane (0,5 promille). Een andere had iets meer op dan is toegestaan (0,6 promille). Tussendoor werd door de agenten gezocht naar kinderen die te laat thuis waren na een zwempartij. De kinderen werden uiteindelijk gevonden en veilig thuis gebracht. Een veelpleger reed op zijn fiets langs de controle terwijl hij nog een achterstallige boete had openstaan. Een familielid kwam betalen en de man mocht weer verder fietsen. Een bestuurder van een auto negeerde het stopteken. Na een felle sprint kon hij worden aangehouden. De bestuurder was nog maar 17 jaar oud en had dus geen rijbewijs. Hij werd na verhoor met twee bekeuringen heengezonden.

Agressief winkeldiefje

Purmerend, zondag 25 juni 2006, 14:46 uur.

De politie heeft een 14-jarige jongen uit Purmerend aangehouden als verdachte van winkeldiefstal en bedreiging. De jongen zou in een drogisterij aan de Hoogstraat betrapt zijn op diefstal en vervolgens zeer agressief zijn geworden en de filiaalchef hebben bedreigd. Ook zou de verdachte met een mes naar de man hebben gedreigd. De politie heeft de verdachte verhoord en maakt proces-verbaal op van de diefstal en bedreiging.

Vernielers gepakt na posten

Purmerend, zondag 25 juni 2006, 21:52 uur.

Twee in oranje geklede jongens uit Purmerend van 12 en 13 jaar oud zijn door de politie aangehouden na vernieling van ruiten van een leegstaand pand op de Willem Eggertstraat. Een getuige had gezien dat het tweetal vóór een voetbalwedstrijd op televisie en tijdens de rust ruiten vernielden door ze met een bal in te schieten. Telkens als de gewaarschuwde agenten arriveerden waren de jongens echter al weg. Omdat werd vermoed dat de vandalen na de wedstrijd terug zouden komen werd besloten om te gaan posten. Direct na afloop van de wedstrijd werden de verdachten op heterdaad betrapt en meegenomen naar het politiebureau. De ouders werden in kennis gesteld en de jongens zullen hun straf ondergaan via bureau HALT.

Vernieler

Zaandam, zondag 25 juni 2006, 23:24 uur.

Een 17-jarige Zaandammer is door de politie aangehouden wegens vernieling. De jongeman deed op de Peperstraat onder de ogen van de agenten verwoede pogingen om een prullenbak van een lichtmast af te schoppen. Bij het zien van de politiemensen ging hij er als een haas vandoor maar werd toch gepakt. De verdachte werd na verhoor met een bekeuring heengezonden.

Messentrekker aangehouden

Zaandam, 26 juni 2006, 01:44 uur.

De politie heeft op de Dam een 36-jarige man uit Zaandijk aangehouden die wordt verdacht van een poging om een portier van een horecagelegenheid neer te steken. De portier zou de man eerder de zaak uit hebben gezet omdat hij vervelend was tegen andere klanten. Na een half uur probeerde de man weer binnen te komen maar de portier weigerde hem de toegang. Na wat uitdagen zou de man geprobeerd hebben de ordehandhaver met een flink mes neer te steken. Het beoogde slachtoffer kon met hulp de man overmeesteren en overdragen aan de politie die de verdachte vervolgens heeft ingesloten.

Jaar gevangenis

Zaandam, zondag 25 juni 2006, 16:09 uur.

De politie heeft op de Statenhoek een 43-jarige man zonder vaste woonplaats aangehouden omdat hij nog ruim een jaar gevangenisstraf tegoed heeft. De man verbleef tegen de wil van de huurster in een woning en weigerde de woning te verlaten. Na aanhouding bleek dat in de woning een vuurwapen, munitie en een kogelwerend vest was achtergebleven. Deze goederen werden, evenals een grote hoeveelheid geld dat de man bij zich had, in beslag genomen. De vreemdelingendienst stelt een onderzoek in naar de verblijfsstatus en de verdachte zal na het onderzoek naar het wapenbezit worden overgedragen aan een penitentiaire inrichting voor het uitzitten van de gevangenisstraf.

Drankrijder

Beets, 24/25 juni, 22:00-01:15 uur

In de nacht van zaterdag op zondag werd een 41-jarige inwoner van Beets aangehouden. De man was in zijn auto gestapt terwijl hij anderhalf keer zoveel alcohol in zijn bloed had als wettelijk is toegestaan. Tegen de man is proces-verbaal opgemaakt. Tijdens de alcoholcontrole werden in totaal 124 bestuurders gecontroleerd.

Op de Zuiddijk in de Zuidoostbeemster werden zondagavond driehonderd bestuurders aan de kant gezet voor een blaastest. Hier waren geen drankrijders.

Bromfietser onder invloed

Monnickendam, 26 juni, 00:15 uur

In de nacht van zondag op maandag hielden agenten op de Provincialeweg N247 een 16-jarige bromfietser uit Monnickendam aan wegens het rijden onder invloed. De jongen had een alcoholpromillage van 1,3. De drankrijder mocht acht uur lang geen enkel voertuig besturen en kreeg een proces-verbaal.

Rijbewijs kwijt

Purmerend, 25 juni, 04:34 uur

Tijdens een alcoholcontrole op de Verzetslaan hebben agenten het rijbewijs ingevorderd van een 20-jarige automobilist uit Amsterdam. De man had vijf keer zoveel drank op als voor hem, een beginnende bestuurder, is toegestaan.

Veel te veel gedronken

Zaandam, 25 juni, 01:26/03:00 uur

In de nacht van zaterdag op zondag hebben agenten op de A8 het rijbewijs ingevorderd van een 40-jarige automobilist uit Zaandam. De man had de alcohollimiet drieëneenhalf keer overschreden (alcoholpromillage van 1,7). Vijf jaar geleden had de man zijn rijbewijs ook al eens in moeten leveren in verband met het rijden onder invloed. Ook had hij toen een EMA cursus (Educatie Maatregel Alcohol in het verkeer) van het CBR gevolgd.

In dezelfde nacht werden op de Nicolaasstraat en de Jonge Arnoldusstraat ook twee bestuurders aangehouden. Een 24-jarige man uit Zaandam had vijf keer zoveel drank op als voor hem, als beginnende bestuurder, is toegestaan. Ook deze drankrijder moest zijn rijbewijs inleveren.

Op Jonge Arnoldusstraat werd een 21-jarige Amsterdammer aangehouden omdat hij onder invloed van drugs reed. De man werd ter controle aan de kant gezet omdat hij een geslotenverklaring negeerde. Bij het aanspreken van de man roken agenten een sterke weedlucht en in de auto werd een zakje weed aangetroffen. Een arts heeft bloed afgenomen om het gebruik van drugs aan te tonen. Behalve een proces-verbaal voor het rijden onder invloed kreeg de man ook nog twee boetes voor het zich niet kunnen legitimeren en het negeren van een geslotenverklaring.

Op de Provincialeweg Zaandam-Castricum in Krommenie werd zaterdagochtend vroeg een 25-jarige man uit Almere aangehouden. De man had een alcoholpromillage van 0,7. Hij kreeg een rijverbod van zes uren en een proces-verbaal.

Overval

Monnickendam, zondag 25 juni 2006, 13:55 uur.

De politie onderzoekt een overval op een 52-jarige man in een woning in de Fuik. De bewoner was boven in de badkamer toen hij beneden gebonk hoorde. De man zag twee mannen beneden en vertrouwde het niet. De bewoner sloot zich op in de badkamer en riep naar buiten dat hij politie nodig had. Omstanders hebben vervolgens 112 gebeld. Getuigen vertelden later dat zij drie mannen met mogelijk Oost-Europees uiterlijk naar de woning hadden zien gaan en even later weg zien rennen. De bewoner mist geld en sieraden. De afdeling forensische opsporing doet een sporenonderzoek in de woning en de recherche neemt diverse getuigenverklaringen op.

50 km per uur te hard

Wormerveer, 24 juni, 20:30 uur

Agenten hebben zaterdagavond het rijbewijs ingevorderd van een 20-jarige automobilist uit Wormer. De man reed met een snelheid van 152 km per uur over de Provincialeweg Westzaan-Westgraftdijk. Tijdens de snelheidscontrole werden in totaal twintig hardrijders aan de kant gezet. De snelheid werd gemeten met behulp van een lasergun.

Drie bestuurders die onnodig lichtsignalen gaven, kregen ook een boete.

70 km per uur te hard

Middenbeemster, 24 juni, 09:15-15:45 uur

Tijdens een snelheidscontrole op de Provincialeweg N244 werd zaterdag een hoogste snelheid gemeten van 170 km per uur. In totaal 213 bestuurders hielden zich niet aan de snelheid. Van 3000 voertuigen werd de snelheid gemeten. Behalve de hardrijders zullen ook twee bestuurders die het inhaalverbod negeerden over enkele weken een boete ontvangen.

Weinig hardrijders

Ilpendam, 25 juni, 14:35-16:45 uur

Tijdens een snelheidscontrole op de Jaagweg reed één op de tweehonderd bestuurder sneller dan de toegestane 80 km per uur. De hoogst gemeten snelheid bedroeg 107 km per uur. Ruim tweeduizend voertuigen, uit beide richtingen, passeerden de radarauto.

Nauwelijks hardrijders

Westzaan, 25 juni, 15:15-17:10 uur

Tijdens een snelheidscontrole op de Westzanerweg hielden zondagmiddag slechts drie bestuurders zich niet aan de maximumsnelheid van 80 km per uur. De hoogste snelheid bedroeg 90 km per uur. Van in totaal 430 voertuigen werd de snelheid gemeten.

Met slok op in brommobiel

Grosthuyzen, 24 juni,20:45 uur

Op de Provincialeweg N247 werd zaterdagavond een 26-jarige bestuurder van een brommobiel aangehouden wegens het rijden onder invloed. De Amsterdammer had de alcohollimiet anderhalf keer overschreden en kreeg een rijverbod van drie uren en een proces-verbaal.