Gemeente Amsterdam



Rechter bevestigt vooraanleg glasvezel

26 juni 2006
-
Marjolijn van Goethem

Donderdag 22 juni heeft de voorzieningenrechter uitspraak gedaan in het door UPC aangespannen kort geding tegen de gemeente Amsterdam. UPC eiste van de rechter een verbod op de vooraanleg van glasvezel door Glasvezelnet Amsterdam (GNA) omdat er sprake zou zijn van staatssteun. De rechter heeft deze eis verworpen. Wethouder Van Poelgeest is verheugd over de uitspraak. Het beleid van de gemeente om overlast te beperken kan doorgaan.

De gemeente, inclusief de stadsdelen, kiezen - waar mogelijk - voor `slim graafwerk'. Daar waar straten toch al worden opengebroken worden zoveel mogelijk werkzaamheden tegelijkertijd uitgevoerd. Zo wordt overlast voor bewoners zoveel mogelijk voorkomen.

UPC is de eigenaar en uitbater van het kabelnetwerk in Amsterdam. Het bedrijf spande het kort geding aan naar aanleiding van de vooraanleg van 400 meter glasvezel in de Seinwachterstraat in Zeeburg.

Achtergrond
GNA is een onderneming die is opgericht door de investeerders ING Real Estate en Reggefiber, woningcorporaties en de gemeente Amsterdam. Zij leggen de eerste fase aan van een glasvezelnetwerk waarin 40.000 huishoudens en bedrijven een aansluiting krijgen op een stedelijk glasvezelnet. Alle partijen nemen onder dezelfde voorwaarden deel in deze onderneming. Er kan dan ook geen sprake zijn van staatssteun, omdat immers niemand wordt bevoor- of benadeeld. De toets die de Europese Commissie hanteert is die van het Market Economy Investor Principle, waarin wordt gecontroleerd of elke partij, dus ook minderheidsaandeelhouder Amsterdam, investeert onder gelijke voorwaarden.

Is dat het geval, dan kan er geen sprake zijn van staatsteun. GNA verwacht binnen afzienbare tijd een bevestiging van de Europese Commissie waaruit blijkt dat het project aan deze voorwaarde voldoet. Eerder al heeft het Rijk geconstateerd dat van staatssteun geen sprake is.

Het basisnetwerk wordt verhuurd aan operator BBned. Dit dochterbedrijf van Telecom Italia levert de investering om het netwerk actief te maken en levert als groothandelaar capaciteit aan ondernemingen die diensten leveren aan consumenten en bedrijven. In tegenstelling tot de meeste huidige netwerken is en blijft het glasvezelnetwerk een open netwerk wat betekent dat alle aanbieders en afnemers er tegen gelijke voorwaarden gebruik van kunnen maken.

Pb-088