Gemeente Assen


Actueel

Start Blauwe As

Assen, 26 juni 2006

Het college van Assen heeft de herinrichtingsplannen voor de Blauwe As goedgekeurd. Als de raad akkoord gaat en een krediet van 8,5 miljoen euro beschikbaar stelt, starten de werkzaamheden dit najaar. Daarmee werkt Assen in snel tempo aan verbetering en verfraaiing van de infrastructuur. De voorbereidende werkzaamheden aan de Europaweg / Tweede Hoofdontsluiting zijn inmiddels ook gestart.

In een eerdere fase zijn de herinrichtingsplannen (excl. Kop van de Vaart (zwaaikom) en aansluiting van de Vaart op de Drentse Hoofdvaart) met aanwonenden en anderen besproken. Naar aanleiding van de inspraak heeft de gemeente een aantal wijzigingen aangebracht. Zo worden aan de Vaart ZZ de verschillende verkeersfuncties duidelijker van elkaar gescheiden, wordt er op verzoek van de bewoners aan de Vaart NZ langs het water geparkeerd en komt er geen parallelweg langs de Vaart ZZ.

Ook de Begeleidingscommissie Beschermd Stadsgezicht had een aantal kanttekeningen bij de conceptplannen. Als gevolg hiervan zullen de oevers van de Vaart NZ tussen Kanaal en Witterbrug een groen in plaats van een stenig karakter krijgen. Het voetpad aan de Vaart NZ langs de kade tussen Het Kanaal en de Kolk en aan de Vaart ZZ voor de kazerne langs krijgt op verzoek van de begeleidingscommissie Beschermd Stadsgezicht een halfverharding.

Naar aanleiding van reacties op het ontwerpbestemmingsplan heeft het college de uit te graven zwaaikom op de kop van de Vaart aangepast. De zwaaikom krijgt daarmee bijna de historische contouren terug. Om verkeerstechnische redenen is volledige 'reconstructie' niet mogelijk

Met de ontwikkeling van de Blauwe As verdwijnt ondermeer de dam in de Vaart waarvoor een beweegbare brug in de plaats komt. De oude Witterbrug krijgt mogelijk een nieuwe functie als loop- fietsbrug in het Kanaal bij de aansluiting van het Kanaal op de Vaart.