Ingezonden persbericht

ZWOLSMAN MOET IJZERSTERKE RACE VERLATEN MET GEBROKEN STUURARM

CLEVELAND, OHIO, 25 JUNI 2006 - In een race die gewonnen werd door de Amerikaan A.J. Allmendinger, heeft Charles Zwolsman na 68 ronden het strijdtoneel moeten verlaten met een gebroken rechter stuurarm. De 26-jarige coureur van Mi-Jack Conquest Racing reed tot dat moment een ijzersterke race, waarbij hij onder andere zijn teamgenoot Ranger telkens te snel af was. In de stand om de Champ Car World Series staat Zwolsman na zes races op de zestiende plaats met 52 punten. In de Rookie Cup bezet de Nederlander de vijfde positie met eveneens 52 punten.

Zwolsman bewaard goeie herinneringen aan Cleveland dat afgelopen weekend voor de 25e keer werd gehouden. De Nederlander won hier vorig jaar op Cleveland's Burke Lakefront Airport overtuigend beide Formule Atlantic-races. De eerste vrije trainingen op een natte baan verliep goed. De inwoner uit Lelystad die dit jaar tijdelijk zijn onderkomen heeft gevonden in Indianapolis, pakte een fraaie zesde plaats. In de eerste droge kwalificatie van zaterdag zat de snelheid er goed in. Zwolsman verbeterde op het 3.381 meter lange circuit continu zijn tijden, maar werd aan het einde van de sessie opgehouden door het vele verkeer op de baan. De rijder met startnummer 34 eindigde hierdoor op de vijftiende plaats met een snelste tijd van 58.859.

Zwolsman, die zijn bolide sinds vorige week in een nieuw jasje heeft gestoken, probeerde in de afsluitende sessie zijn positie te verbeteren. Door een olielek moest Zwolsman echter meer dan de helft van de kwalificatie missen en had uiteindelijk slechts tien minuten de tijd om zich te kwalificeren. Met een perfecte timing reed Zwolsman zich in de laatste minuut naar de dertiende plaats. Met een tijd van 58.023 was hij opnieuw de snelste Benelux-rijder van het deelnemersveld.

De Champ Car-coureurs kwamen vanmiddag met een rollende start weg, maar de gevreesde eerste bocht leidde direct tot enkele incidenten. Bij het uitkomen werd Ranger op het gras gedwongen en spinde van de baan. Op het rechte stuk reden Bourdais en Tracy tegen elkaar aan. Tracy's wagen vloog door de lucht en landde op de wagen van de Fransman. Junqueira, Allmendinger en Tracy moesten vervolgens terug naar de pits om de schade te herstellen. Voor Da Matta en Bourdais zat de race er alweer op. Zwolsman leek ongeschonden uit de strijd te komen, maar Clarke toucheerde in de openingsronde de wagen van de Conquest-coureur, waardoor de rechter stuurarm werd beschadigd. Zwolsman kon gelukkig zijn weg vervolgen en steeg van de dertiende naar de tiende plaats. In ronde 11 maakte hij een kort uitstapje over het gras en spinde op de baan. Hij hervatte de race als vijftiende.

Tracy verloor in ronde 41 de macht over het stuur en knalde met de zijkant tegen de muur. In deze neutralisatie ronde klom Zwolsman naar P11. Wanneer Ranger spinde werd de race wederom geneutraliseerd. Voor de meeste rijders het sein om een extra pitstop te maken. Zwolsman profiteerde optimaal van deze situatie en steeg in ronde 66 naar de vierde plaats. Hij kon deze plaats echter niet lang volhouden, doordat zijn gebogen stuurarm steeds meer parten begon te spelen. Nog geen twee ronden later kwam er een abrupt einde aan de opmars van Zwolsman. In bocht zeven bezweek uiteindelijk zijn stuurarm en zag hierdoor een goede klassering in rook opgaan.

CHARLES ZWOLSMAN: "Enorm jammer dat we de race niet hebben kunnen finishen. Mijn snelheid was goed en ik ging telkens op tijd naar binnen voor een pitstop. Bij de start reed Clarke al tegen mijn wagen, waardoor één van de ophangpunten van mijn stuurarm afbrak. In het vervolg van de race kreeg ik steeds meer last van onderstuur en na 68 ronden brak de stuurarm definitief af. Jammer dat ik ben uitgevallen want ik had op dat moment voldoende brandstof aan boord om de wedstrijd uit te kunnen rijden. Gelet op het grillige wedstrijdverloop had een hoge klassering er zeker ingezeten, maar het blijft een mechanische sport. We gaan morgen eerst terug naar Indianapolis en zullen ons daarna voorbereiden op de volgende race in Toronto."

De volgende wedstrijd (ronde 07) in de Champ Car World Series zal op 07-09 juli plaatsvinden op Toronto (Canada).