Veel ondernemers juridisch slecht geïnformeerd

Mkb ondernemers

Veel ondernemers juridisch slecht geïnformeerd

Papendrecht, 28 juni 2006, Een kwart van alle bedrijven laat zich niet juridisch adviseren. Ruim 56% van deze bedrijven is ook niet van plan dat alsnog te laten doen. Dit blijkt uit onderzoek van MKB Ondernemers onder 565 zelfstandig ondernemers met minder dan twintig medewerkers.

Vooral in het segment tot 5 medewerkers, inclusief zelfstandigen zonder personeel, wordt weinig juridisch advies ingewonnen. Dit segment vertegenwoordigt 80% van alle bedrijven. Eén op de drie ondernemers in dit segment blijkt helemaal geen juridisch adviseur te hebben. Dit terwijl juist deze ondernemers tegelijk ook personeelsmanager, inkoper en bedrijfsjurist moeten spelen. Hiermee lijkt de kleine zelfstandige onverantwoorde juridische risico's te nemen.

In reactie op deze resultaten geeft drs. Guus Landheer van Curatoren.nl desgevraagd aan dat met name jonge ondernemingen na de pioniersfase risico lopen failliet te gaan. In de groeifase willen de administratie, het geldbeheer en de juridische risico's nog wel eens te weinig aandacht krijgen.

Kleine ondernemers met personeel (1 tot 5 medewerkers) zorgen voor disproportioneel veel faillissementen. Volgens faillissementsexpert Robert Blom van Graydon omvat dit segment niet meer dan 32% van alle bedrijven, maar is het verantwoordelijk voor circa 43% van alle faillissementen.

Volgens Martin Schuurman van MKB Ondernemers laat het onderzoek zien dat er behoefte is aan laagdrempelige toegang tot hoogwaardig advies. 'Daarbij stelt de ondernemer echter beheersbare kosten als eerste eis, zo laat ons onderzoek zien. De ivoren toren van de advocatuur, met de bijbehorende uurtarieven, schrikt veel ondernemers af.'

Naar aanleiding van het onderzoek heeft MKB Ondernemers een nieuw adviesabonnement gelanceerd onder de naam MKB Juristen. Voor een vast bedrag per jaar kan elke ondernemer toegang krijgen tot onbeperkt juridisch advies. MKB Juristen claimt op elk rechtsgebied te adviseren. Martijn van Paassen, business manager van MKB Juristen, stelt bovendien: 'Doordat wij niet verbonden zijn aan een advocatenkantoor kunnen wij ons er volledig op richten om onnodige doorverwijzing naar advocaten te voorkomen. Bovendien gebruiken onze klanten ons advies vooral ook preventief, waardoor wij hun juridische kosten minimaliseren.'

Van Paassen stelt dat met het praktische advies van MKB Juristen een nieuw segment in de juridische markt wordt gecreëerd, tussen advocaten en juristen enerzijds en rechtsbijstandverzekeraars anderzijds.