Gemeente Hardenberg

Juni 2006 - Gemeenteraad Hardenberg stelt bestuursrapportage vast

Gemeenteraad Hardenberg stelt bestuursrapportage vast

Persbericht, 28 juni 2006

De gemeenteraad van Hardenberg heeft gisteravond de bestuursrapportage (voorheen de voorjaarsnota) vastgesteld. Wel heeft de raad enkele veranderingen aangebracht in het voorstel van het college van burgemeester en wethouders. Het meest opvallend daarbij was dat een meerderheid van de raadsleden op dit moment de voorkeur geeft aan de ontwikkeling van kunstgrasvelden en de aanleg van een atletiekbaan, boven een uitbreiding van theater de Voorveghter. Overeind blijft dat de gemeente Hardenberg de komende vier jaar 5 miljoen extra investeert in plannen en projecten. Dit komt bovenop de 30 miljoen, die de raad vorig jaar al beschikbaar stelde.

De gemeenteraad sprak lovende woorden over de opzet en inhoud van de bestuursrapportage en kon zich vinden in de hoofdlijnen, zoals die door het college zijn gepresenteerd. Wel werden er op onderdelen andere accenten gelegd, die leidden tot een paar aanpassingen van het voorstel.

Kunstgras

Zowel de ontwikkeling van kunstgrasvelden als de bijdrage in de aanleg voor een atletiekbaan waren door het college in eerste instantie op de reservelijst geplaatst, omdat er op dit moment niet genoeg geld voor is. Een meerderheid van de raad wil echter dat aan beide zaken prioriteit wordt gegeven, omdat sport belangrijk is voor de gezondheid, een bijdrage levert aan de ontmoeting van mensen. Bovendien vindt een meerderheid van de raad dat het theater enkele jaren geleden nog prachtig is verbouwd en dat ook in het in aanbouw zijnde Lokaal Opleidingscentrum (LOC) mogelijkheden komen waar scholen gebruik van kunnen maken om voorstellingen te geven. De gemeenteraad koos er daarom in meerderheid voor 800.000 euro beschikbaar te stellen voor de aanleg van kunstgrasvelden en 900.000 euro als bijdrage in de realisatie van een atletiekbaan. In totaal dus 1,7 miljoen euro, waardoor er voor de verbouwing van de Voorveghter op dit moment nog 1 miljoen over is. Daarmee kan de uitbreiding niet worden gerealiseerd. Het besluit van de raad betekent niet dat de aanpassing van het theater en de bioscoop volledig van de baan is. In tegendeel: tijdens de raadsvergadering bleek dat er veel sympathie is voor die plannen, maar dat er met het beschikbare budget nu eenmaal keuzes moeten worden gemaakt. De raad heeft ook aangegeven dat de voorbereidingen van de plannen door mogen gaan. Zodra er extra geld beschikbaar komt, komt dit onderwerp terug op de agenda.

Multifunctionele voorzieningen

De raad heeft verder besloten dat er meer geld beschikbaar moet komen voor multifunctionele voorzieningen in de kleinere kernen. Het college had 240.000 euro uitgetrokken als bijdrage in de multifunctionele voorzieningen in Gramsbergen en Balkbrug. De raad wil dat, als er meer aanvragen binnenkomen, extra geld wordt gezocht in de pot van plattelandsvernieuwing. Overigens blijft de gemeenteraad met het college van mening dat de multifunctionele voorziening een initiatief moet zijn van de inwoners van de betrokken kern en dat er voldoende draagvlak is om deze voorziening ook in stand te houden.

Preventie

De gemeenteraad heeft tijdens de vergadering van gisteravond ook besloten dat er 60.000 euro moet worden uitgetrokken voor voorlichting aan jongeren vanaf groep 7 van de basisschool. Het gaat dan om informatieverstrekking op het gebied van o.a. voeding, drugs- en drankgebruik en zinloos- en huiselijk geweld. De raad vindt dat preventieve acties moeten worden opgezet, omdat drank- en drugsgebruik ook in de gemeente Hardenberg een toenemend probleem is.

Ondernemershuis en spartelvijver

De raad vindt verder dat de realisatie van een ondernemershuis en het verbeteren van de spartelvijver in Sibculo niet op de reservelijst thuishoren, maar concreet moeten worden aangepakt. Besloten is om 200.000 euro uit te trekken voor de opzet van een ondernemershuis, waar jonge ondernemers ondersteuning en begeleiding kunnen krijgen van oudere, ervaren ondernemers. Om het recreatieve gebruik van de spartelvijver te verbeteren heeft de raad 20.000 euro beschikbaar gesteld.

Investeringsniveau blijft gelijk

Ondanks de genoemde accent- en daarmee budgetverschuivingen blijft in totaliteit overeind dat de gemeente Hardenberg in de komende vier jaar 5 miljoen extra investeert in concrete plannen en projecten. Dit komt bovenop de 30 miljoen, die de gemeenteraad vorig jaar al beschikbaar stelde. In de bestuursrapportage en de wijzigingen, die de gemeenteraad daarop heeft aangebracht, gaat het om de hoofdlijnen. In de komende jaarlijkse begrotingen krijgt het geld een definitieve bestemming.

Moties

Naast het feit dat de gemeenteraad via amendementen enkele wijzigingen heeft aangebracht in de bestuursrapportage, kreeg het college in de vorm van moties ook enkele opdrachten mee. Zo moet voor de behandeling van de begroting 2007 in beeld worden gebracht of inwoners van de gemeente Hardenberg in de toekomst gratis (of tegen een veel lagere vergoeding dan nu het geval is) hun afval kunnen storten op stortplaats Bovenveld. De raad is van mening dat ook met deze maatregel het probleem van zwerfafval kan worden aangepakt. Bovendien wil de raad weten of de openingstijden van Bovenveld op zaterdag kunnen worden verruimd. Verder heeft het college twee opdrachten gekregen voor de verbetering van de verkeersveiligheid. Zo moet het college voor de behandeling van de begroting 2007 geld zoeken voor de aanleg van een fietspad langs de Grote Beltenweg. Daarbij moet ook in beeld worden gebracht of daarvoor subsidies kunnen worden binnengehaald en of de toeristische ondernemers hieraan willen meebetalen. Verder heeft de raad het college opgedragen 150.000 euro te zoeken om een fietspad langs de Kloosterdijk te realiseren. Omdat de raad van mening is dat preventief optreden bij kinderen en jongeren van belang is, heeft het college ook de opdracht gekregen met een voorstel te komen om het peuterspeelzaalwerk voor met name peuters uit kwetsbare groepen te verbeteren.