Koninklijke Nederlandse Schaakbond

Nederlands Kampioenschap gaat spannende slotfase tegemoet

Het Nederlands Kampioenschap schaken in Hilversun gaat een spanennde slotfase tegemoet. Vandaag staat de tiende en voorlaatste ronde op het programma. De grootste kanshebbers op de titel zijn de grootmeesters Sergei Tiviakov (7 punten) en Ivan Sokolov (6½ punt). Titelverdediger Loek van Wely (5½ punt) is afhankelijk van de prestaties van zijn concurrenten.

Beide titelkandidaten spelen op de voorlaatste speeldag tegen vertegenwoordigers van de generatie 1970-80. Tiviakov ontmoet Jan Timman die een moeizaam toernooi speelt. Ivan Sokolov zal alles op alles zetten tegen John van der Wiel, die met 27 kampioenschappen een record aantal titeltoernooien op zijn naam heeft staan. Van der Wiel verzamelde tot nu toe 5 punten, waarmee hij de vierde plaats deelt.

Bij de vrouwen gaat de wedloop tussen Zhao Qin Peng en Bianca Muhren de beslissende fase in. Peng begint de voorlaatste dag met een punt voorsprong.

Beide Nederlandse kampioenschappen vinden plaats in Studio 22, op het Mediapark in Hilversum. De ronde van woensdag 28 juni duurt van 13.30 tot uiterlijk 19.30 uur. De toegang is gratis. Hans Ree geeft commentaar bij de partijen en de bezoekers kunnen aanschuiven bij een simultaan door Gert Ligterink.

De laatste ronde op donderdag 29 juni gaat om 11.00 uur van start, met onder andere de partijen L'Ami-Tiviakov en Nijboer-Sokolov. De prijsuitreiking wordt om 17.00 uur eveneens in Studio 22 gehouden. Iedereen is welkom.

Zie ook de website van het toernooi.

---