Nederlandse Hartstichting

Hartstichting en Consumentenbond zien inzet beloond

Eindelijk evaluatie Convenant Overgewicht

Een meerderheid in de Tweede Kamer wil dat minister Hoogervorst van Volksgezondheid het Convenant Overgewicht en het actieplan 'Energie in Balans' op korte termijn laat evalueren. Daarmee wordt gehoor gegeven aan een dringende oproep van zowel de Hartstichting als de Consumentenbond. De evaluatie van beide beleidsstukken moet dit najaar klaar zijn, in ieder geval vóór het moment dat de Tweede Kamer zich buigt over de Preventienota. De evaluatie is het resultaat van een gezamenlijke motie van SP en GroenLinks, die werd gesteund door CDA, PvdA, D66, ChristenUnie en SGP.

Mensen met overgewicht hebben een grotere kans op het krijgen van welvaarts-aandoeningen als hart- en vaatziekten, diabetes en gewichtsklachten. Overgewicht en de bestrijding daarvan vormen daarom een steeds groter maatschappelijk probleem. Voor Nederland worden de directe kosten als gevolg van overgewicht en obesitas (ernstig overgewicht) geschat op een half tot een miljard euro per jaar, wat neerkomt op ongeveer 4% van het totale budget in de gezondheidszorg. De laatste tien jaar is het aantal mensen met overgewicht en obesitas nationaal en mondiaal sterk gestegen. Onderzoek wijst uit dat inmiddels 3,5 miljoen volwassen Nederlanders (40%) kampen met overgewicht. Onder kinderen is 13% van de jongens en 14% van de meisjes te dik.

De Hartstichting vindt het Convenant Overgewicht, dat eerder door de kamer werd aangenomen, te vrijblijvend en nauwelijks concreet. Zo worden de regels van de Reclamecode Voeding (onderdeel van het Convenant) eenvoudig en veelvuldig omzeild. Bovendien ontbeert het Convenant een heldere regierol vanuit de overheid. Dit najaar buigt de kamer zich over de Preventienota. Een goede evaluatie van het Convenant Overgewicht is daarbij onmisbaar. Alleen aan de hand van een dergelijke evaluatie is duidelijk op welke punten het beleid verder aangescherpt moet worden.

Een tweede motie waarin werd opgeroepen kinderreclames over ongezonde voeding te beperken, kon net niet rekenen op een kamermeerderheid. Toch pleiten de Hartstichting en de Consumentenbond ook op dit punt voor strengere regels. Zo moet het aanzetten tot overconsumptie door het verstrekken van spaarartikelen bij kindermenu's, chocolade en snoep aan banden worden gelegd. En ook de inzet van kinder-idolen bij de verkoop van snoep en het plaatsen van snoepgoed op kinderhoogte in supermarkten moet aan banden worden gelegd.