FNV KIEM

Kabinet komt tegemoet aan lange wachttijd bijstand De FNV is blij met de aangekondigde veranderingen in de Wet Werk en Bijstand waardoor gemeenten binnen vier weken uitsluitsel moeten geven over het recht op bijstand. Als deze termijn niet gehaald wordt, moet de gemeente een voorschot geven.

Een aanzienlijke verbetering, aldus de FNV die jaar na jaar in z'n onderzoeken constateert dat gemeenten zelfs de wettelijke termijn van acht weken regelmatig overschrijden. 10 procent van de bijstandsgerechtigden komen hierdoor enkele maanden zonder inkomen te zitten. Bovendien verstrekt lang niet elke gemeente in dat geval een voorschot.

Toen de FNV vorig jaar meldde dat het aantal klachten over de wachttijden met 20 procent was gestegen, zegde staatssecretaris Van Hoof (Sociale Zaken) de Kamer toe met voorstellen te komen. FNV's vice-voorzitter Ton Heerts: "We zijn blij dat het kabinet eindelijk oor heeft voor de problemen rond de afhandeling van de bijstand. Hopelijk komen mensen nu niet langer in acute financiële problemen. Alle aandacht moet gericht zijn op het vinden van werk in plaats van wakker te liggen over de schulden die je moet maken." De FNV-voorman hoopt dat de nieuwe regels ook gaan gelden bij de uitvoering van de WW. Ook daar lopen werklozen tegen de soms maandenlange wachttijden aan.

---