Gemeente Hilversum

Gezamenlijke aanpak hennepplantages in Hilversum

28 juni 2006
Op maandag 3 juli ondertekenen de gemeente Hilversum, de politie, het openbaar ministerie, de woningbouwcorporaties, het energiebedrijf, de Belastingdienst en de uitkeringsinstanties UWV en SVB het convenant aanpak hennepteelt in Hilversum. De convenantpartners gaan nauwer samenwerken bij de aanpak van de hennepteelt.

U bent van harte uitgenodigd om de ondertekening bij te wonen op maandag 3 juli, om 15.00 uur in de raadzaal van het raadhuis van Hilversum. Aansluitend is er gelegenheid voor vragen en korte interviews.

Overlast
Aanleiding voor de verscherpte aandacht is de overlast die vaak samen gaat met hennepteelt in woonwijken. Hennepteelt is strafbaar volgens de Opiumwet. De hennepteelt leidt veelal tot onveiligheid in de wijk, stankoverlast, wateroverlast, diefstal van stroom, illegale stroomaanlegging, brandgevaar, misbruik van sociale voorzieningen en belastingsontduiking. De woningen worden ernstig beschadigd door de plantages.

Elkaar informeren
Het convenant is de basis van de samenwerking. Bij het vermoeden van een hennepplantages zullen partijen elkaar sneller informeren en nauw samenwerken. Hiervoor wordt een speciaal coördinatie- informatiecentrum voor ingericht. Indien er een hennepplantage wordt ontdekt zal deze worden ontruimd. De convenantpartners zullen ieder vanuit hun wettelijke bevoegdheid maatregelen treffen tegen de hennepteler. Hiermee zullen via het strafrecht, bestuursrecht en civielrecht maatregelen worden toegepast.
De politie doet de opsporing van de hennepplantages en het Openbaar Ministerie zal de teler vervolgen en in ieder geval het wederrechtelijk verkregen voordeel terugvorderen. De woningbouwcorporaties zullen een procedure starten om het huurcontract te ontbinden en eisen de woning te ontruimend en weer in de oorspronkelijke staat te brengen.
Het energiebedrijf zal aangifte doen bij de politie van diefstal van elektriciteit, de elektriciteit afsluiten en de meter verwijderen. De uitkeringsinstanties zullen ten onrechte verkregen uitkeringen terugvorderen.
De Belastingdienst zal een onjuiste aangifte corrigeren middels een naheffing of navordering.
De gemeente zal een illegaal bouwwerk of illegaal gebruik de overtreder aanschrijven om het bouwwerk in legale toestand terug te brengen dan wel op kosten van de overtreder het bouwwerk verwijderen of gebruik opheffen.

Het convenant zal na een jaar worden geëvalueerd.