Gemeente Borsele

Borsele betaalt bonus

Heinkenszand, 28 juni 2006

De gemeente Borsele houdt al geruime tijd overzichten bij van de schade in de openbare ruimte veroorzaakt door vandalisme en de hierbij verhaalde bedragen. Uit de overzichten van de laatste jaren blijkt dat er een groot verschil bestaat tussen enerzijds het totale jaarlijkse schadebedrag en anderzijds het totale verhaalde bedrag. Het geringe aantal meldingen en aangiften, waarbij de identiteit van de schadeveroorzakers wordt aangegeven is hierbij het probleem. Zonder bekende daders is geen verhaal mogelijk.

Om het vandalisme in de openbare ruimte terug te dringen heeft het college besloten om de betrokkenheid van de burgers te verhogen door een kwart van de verhaalde schade, tot een maximum van 1.500,00 per geval, uit te keren als bonusbedrag. Hieraan zijn de volgende voorwaarden verbonden:


* De schade moet betrekking hebben op gemeentelijke eigendommen, zoals scholen, verenigingsgebouwen, bushokjes, speelvoorzieningen, verkeersborden, lichtmasten enz.

* De aangifte dient bij voorkeur bij de politie plaats te vinden.
* De verstrekte aanwijzingen bij aangifte dienen een zodanig gewicht te hebben dat die leiden tot een schadeverhaal.
* De identiteit van de aangever wordt vertrouwelijk behandeld.
* Een kwart van het verhaalde schadebedrag, met een maximum van
1.500,00 zal worden overgemaakt aan een door de aangever aan te wijzen vereniging of instelling met een maatschappelijk doel, gevestigd in de gemeente Borsele.

Het belangrijkste bij deze aanpak is niet in de eerste plaats het financiële aspect, hoewel iedere euro minder verlies meegenomen is, maar veel meer het vergroten van de sociale controle. Als meer mensen alerter worden op vandalisme en daar ook iets mee doen, zal dit in combinatie met een grotere kans op sancties (verhaal) hopelijk een positief effect hebben op het vandalisme in de gemeente.