Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut

Toekomstig klimaat van Nederland in het Weer Magazine 28 juni 2006 - Onlangs presenteerde het KNMI nieuwe klimaatscenario's voor Nederland die uitgebreid aandacht kregen in de media. Het Weer Magazine gaat uitvoerig in op het nieuwste klimaatrapport en de toekomst van ons klimaat.
Zomereditie van het Weer Magazine
Het Weer Magazine

Wat zijn klimaatscenario's, voor wie zijn ze bedoeld, waarom, hoe zijn ze gemaakt, wat hebben we eraan en wat staat ons de komende decennia mogelijk te wachten? Het Weer Magazine geeft antwoord op veel vragen die het KNMI de afgelopen tijd heeft ontvangen.

Middernachtzon en wolken in de zomerschemering
Verder in deze zomeruitgave de zomerzon in de nacht. Een half jaar lang elke dag en nacht blijft het licht, zo ziet de zomer boven de Poolcirkel uit. Hoe en waarom ontstaat de midzomernachtzon. Soms kunnen we in de zomeravondschemring genieten van lichtende nachtwolken met een zilverachtige witte glans. Ze bestaan vermoedelijk uit meteorietstof bedekt met een dun laagje rijp. Dat schrijft KNMI meteoroloog en fotograaf Jacob Kuiper bij de prachtige foto's die hij maakte. Ook vulkaanstof kan zorgen voor fraaie schemeringskleuren, de rubriek het weer nader verklaard gaat er uitvoerig op in naar aanleiding van de recente activiteit van de Merapi vulkaan. Mogelijk levert dat weer bloedrode zonsondergangen op de komende tijd.

Het jaar zonder zomer
Een vulkaanuitbarsting heeft ook zijn negatieve kanten voor het klimaat. Het jaar 1816 wordt wel "het jaar zonder zomer" genoemd. In grote delen van Europa en Noord-Amerika bleef het een heel jaar lang koud als gevolg van een enorme vulkaanuitbarsting in 1815 boven Indonesië. Weerman Jordi Bloem van Meteo Consult dook in de historie en komt met opmerkelijke feiten over 1816: het groeiseizoen aan de oostkust van Noord-Amerika werd met maar liefst 100 dagen verkort.

Tornado's in Europa
Verder aandacht voor tornado's in Europa. Ja u leest het goed, ook dat kan hier gebeuren. Op 27 maart werd Hamburg opgeschrikt door een tornado en ook in Noordwijkerhout was er op 21 mei sprake van een windhoos, een lichte tornado. Daarnaast aandacht voor het bijzondere weer in het afgelopen voorjaar en de opmerkelijke meimaand, een nieuwe serie over wolken, de weermannen van RTV-Noord, het strandweer en tal van nieuwtjes over weer en klimaat.

Proefnummer
Wilt u een gratis proefnummer van Het Weer Magazine ontvangen? Stuur een e-mail naar info@hetweermagazine.nl. Het Weer Magazine is ook verkrijgbaar via de website (zie onder externe links)

Actinoforme bewolkingspatronen in Zenit
Ook het juli/augustusnummer van Zenit van de Koninklijke Nederlandse Verening voor Weer en Sterrenkunde biedt naast sterrenkunde en ruimtevaart enkele interessante artikelen over het weer. Satellietopnamen laten soms bladvormige of spaakwielachtige patronen zien die waarschijnlijk samenhangen met koude golfstromen in de oceaan. Verder aandacht voor het verschijnsel zeewind, de windhoos in Noordwijkerhout en de activiteit van de zon en een halo op Mars. "Na veertig jaar planeetfotografie is er eindelijk een halo gezien op een andere planeet. En hij is nog helder ook", schrijft Günther Können, die al ruim 35 jaar 'met veel plezier' theoretisch en experimenteel onderzoek doet aan halo's.

Meteorologica over sprites en klimaatschommelingen Ook de nieuwste uitgave van Meteorologica, het tijdschrift van de Nederlandse Vereniging voor Beroeps Meteorologen (NVBM) staat weer vol artikelen en nieuws over weer en klimaat. Oscar van der Velde gaat in op de meteorologische aspecten van sprites, opwaartse bliksems en merkwaardige lichtflitsen boven de toppen van onweersbuien. In Frankrijk verrichtte hij onderzoek naar sprites. Lianke te Raa van het Instituut voor Marien en Atmosferisch Onderzoek Utrecht (IMAU) heeft onderzoek gedaan naar Multidecadale Oscillatie, langzame veranderingen in zeewatertemperaturen en oceaanstromingen in de Noord-Atlantische Oceaan.

Eerste uitgave: 28-06-06