Blindenbibliotheek FNB wordt Dedicon

GRAVE AMSTERDAM RIJSWIJK, 20060628 -- FNB is in Nederland dé specialist in het toegankelijk maken van lectuur en informatie voor mensen met een leesbeperking. De afkorting FNB stond voor Federatie van Nederlandse Blindenbibliotheken en dat klopte al enige tijd niet meer: het is geen federatie meer, de dienstverlening is er niet alleen voor blinden maar voor alle mensen met een leeshandicap en de organisatie levert veel meer dan alleen bibliotheekdiensten. Tijd dus voor een nieuwe naam die uitdrukking gaat geven aan een nieuwe fase in de dienstverlening:


Dedicon, voor grenzeloos lezen!

In principe blijven we doen wat we in de afgelopen 50 jaar steeds gedaan hebben en ook in de toekomst zullen blijven doen: zorgen dat onze klanten kunnen lezen wat ze willen in de vorm die zij kiezen. Maar...

Die leesvormen ontwikkelen zich steeds. Van brailleboek en gesproken boek op band en later op cassettes tot een scala aan digitale producten en diensten. We leveren onder andere luisterboeken op cd en tekstbestanden in toegankelijke vormen via een internetservice.
De organisatie is toekomstgericht en wil haar klanten de vruchten laten plukken van de technologische vernieuwingen. In nauwe samenwerking met uitgeverijen wordt onderzocht hoe de mogelijkheden met digitale tekstbestanden optimaal benut en ingezet kunnen worden voor mensen met een leeshandicap. Verder denken we bijvoorbeeld na over hoe streaming audio voor de klanten gerealiseerd kan worden.

De klantengroep groeide in 50 jaar tijd uit van alleen blinde en zeer slechtziende mensen tot iedereen met een leeshandicap. Ouderen die pas op latere leeftijd slechtziend worden, de grote groep dyslectici, mensen met een verstandelijke beperking, met afasie of een lichamelijke beperking, ze maken allemaal gebruik van de alternatieve leesvormen.

In de nabije toekomst zal Dedicon zijn boeken óók via de Openbare Bibliotheken gaan leveren. Het vertrouwde leenverkeer per post blijft tot de mogelijkheden behoren, maar om volwaardig deel te kunnen nemen aan het maatschappelijke verkeer zal de bestelmogelijkheid via de Openbare Bibliotheken daaraan worden toegevoegd.

Iedere naam heeft in het verleden zijn eigen tijd met zijn eigen mogelijkheden tot uitdrukking gebracht. Met Dedicon gaan we weer een nieuw tijdperk met een eigen dynamiek tegemoet.



FNB straks Dedicon