Gemeente Utrecht

L.S.,

In onderstaand persbericht, verzonden op 20 juni j.l., is een foutief tijdstip genoemd: de opening van de tentoonstelling door wethouder Cees van Eijk vindt om 15.30 uur plaats.

Met vriendelijke groet,

Bestuurscommunicatie Stadhuis Utrecht.

Utrechtse dak- en thuislozen onderdak in Stadhuis

Van 29 juni tot 28 juli zijn in het Stadhuis Utrecht zo'n veertig portretten te zien van de Utrechtse kunstenaar Sjoerd Tolsma. Niet zomaar portretten: Tolsma koos Utrechtse dak- en thuislozen tot onderwerp van zijn tentoonstelling "Van aangezicht tot aangezicht".

Sjoerd Tolsma (1943) is een typische alleskunner én alleswiller. Daarbij stelt hij "de mens" steeds centraal. Tolsma begon als huisschilder in een Fries dorpje, maar ging na zijn verhuizing naar de Randstad lesgeven in boetseren. Gegrepen door de pedagogiek stapte hij daarna over naar een studie theologie. In dit vak was hij vervolgens werkzaam als pastoraal werker en justitiepredikant in tbs-klinieken. Met als nevenactiviteit een opleiding aan de kunstacademie.

Tolsma lijkt een gedreven zoeker, die als kunstenaar nu al zijn interesses kan bundelen. Zo liep hij in december vorig jaar met ezel en acrylverf het Catharijnehuis binnen, een dagopvang voor Utrechtse dak- en thuislozen. In een periode van drie maanden maakte hij daar de kleurrijke en trefzekere portretten die nu in het Stadhuis zijn te zien.

De tentoonstelling is gratis toegankelijk en gedurende de openingstijden van het stadhuis aan de Korte Minrebroederstraat 2 te Utrecht van 29 juni tot 28 juli 2006 te zien. De portretten zijn ook te koop. De opbrengst komt helemaal ten goede aan een te vervullen wens van het Catharijnehuis.

Noot voor de media:

De tentoonstelling wordt vrijdag 7 juli 2006 geopend door wethouder Cees van Eijk, om 15.30 uur in de hal van het stadhuis.

Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met Monique van Veelen, bestuursondersteuning gemeente Utrecht, telefoon 030 - 286 11 53 of met Sjoerd Tolsma, telefoon 030 - 233 22 26.