Gemeente Almere

Plannen voor Tuinderswerf Almere Haven

Op een gedeelte van het voormalige volkstuinencomplex Tuinderswerf in Almere Haven staat woningbouw gepland. Er komen 42 starterswoningen en 28 zgn. kwadrantwoningen (dat zijn vier woningen onder één kap).

Het achterste gedeelte van de Tuinderswerf, waar geen woningbouw komt, is nu ook erg overwoekerd door groen en bijna niet toegankelijk. Dit gedeelte wordt straks in overleg met omwonenden opgeknapt, zodat zij ook gebruik kunnen maken van het groen.

Inloopavond 29 juni 2006
Op 29 juni organiseert de gemeente een inloopavond over de Tuinderswerf voor de omwonenden. Tussen 19.00 en 21.00 uur kunnen omwonenden langskomen en informatie krijgen over bijvoorbeeld de ontwerpen van de woningen, de inpassing van de gebouwen in de omgeving en de vervolgprocedure en planning.

Ook medewerkers van de ontwikkelaar Alliantie Ontwikkeling zijn aanwezig om vragen te beantwoorden. Het is de bedoeling dat een groepje van bewoners straks meedenkt over het toegankelijker maken van de achterste groenstrook. Tijdens de inloopavond kunnen bewoners zich hiervoor aanmelden en ideeën geven.

Wanneer: donderdag 29 juni 2006 Tijdstip: tussen 19.00 en 21.00 uur Waar: Kerkcentrum Goede Rede / Kerkgracht 60 Almere Haven

Woningbouw
De kwadrantwoningen en de appartementen krijgen een Scandinavische uitstraling. De gevels en daken worden vrijwel geheel bekleed met een siergevel van hout. Het worden allemaal koopwoningen en de omgeving blijft zoveel mogelijk groen.

Het proces
In oktober 2004 stelde het college van B en W tien locaties vast in Almere waar zgn. startershuisvesting zal komen, daarbij behoorde ook de locatie Tuinderswerf. In september 2005 stemde het college in met de ontwikkelingsvisie voor de Tuinderswerf.

In deze ontwikkelingsvisie werden 42 starterswoningen opgenomen en werd er ruimte gereserveerd voor duurdere woningen. Er werden drie partijen uitgenodigd om ontwerpen te maken. Inmiddels is daar de Alliantie Ontwikkeling uit gekozen.

Het is de bedoeling dat na de zomer de zgn. art. 19, lid 2 procedure start voor de benodigde vrijstelling op het bestemmingsplan. De start van deze vrijstellingsprocedure wordt gepubliceerd in de Almere Vandaag. Dan kan volgens planning in het najaar van 2007 de bouw starten en kunnen de woningen herfst 2008 opgeleverd worden.