Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Hooghalen, 23 juni 2006

Genezen verklaard voor...

Een ziekenhuis in kamp Westerbork, 1939-1945

Vanaf 29 juni is in het Herinneringscentrum Kamp Westerbork voor het eerst een tentoonstelling te zien die in zijn geheel is gewijd aan de gezondheidszorg in kamp Westerbork. De tentoonstelling Genezen verklaard voor... Een ziekenhuis in kamp Westerbork, 1939-1945 is gebaseerd op recent onderzoek en schetst aan de hand van getuigenissen van artsen, verplegers en patiënten een beeld van een bizarre situatie.

Kamp Westerbork, een kamp als een stad op de heide. En in die stad een groot ziekenhuis waar mensen werden opgevangen, verzorgd en genezen verklaard.

Maar waarvoor?

Een ziekenhuis in een nazi-kamp? Het roept vele vragen op. Des te meer als we weten dat het destijds een van de beste ziekenhuizen in bezet Nederland was: uitstekend geoutilleerd, verpleegkundigen in overvloed, vermaarde en vooraanstaande chirurgen aanwezig en bijna alle denkbare specialisaties.

Maar dat niet alleen. Met toestemming van de SS-leiding werd alle mogelijke moeite gedaan en werden vaak geen kosten gespaard opdat de patiënten genezen verklaard konden worden. Ja, kampcommandant Gemmeker liet soms niet na zelf handelend op te treden om het leven van een joodse baby te redden.

De opening van de tentoonstelling Genezen verklaard voor... Een ziekenhuis in kamp Westerbork, 1939-1945 is op donderdag 29 juni aanstaande om 15.00 uur in het Herinneringscentrum Kamp Westerbork. Dan verschijnt ook het elfde Westerbork Cahier over hetzelfde onderwerp.



Ingezonden persbericht