Provincie Groningen

Besluitenlijst Provinciale Staten 28 juni 2006 28 juni 2006

fracievoorzitters 2006

De fracties in Provinciale Staten hebben gisteren hun Algemene Politieke Beschouwing gehouden, een hoogtepunt in het Statenjaar. Dit was de tweede keer dat de Statenfracties hun beschouwing bij de behandeling van de Voorjaarsnota hielden. De Voorjaarsnota 2006 is vastgesteld. Aandacht ging onder meer uit naar natuur en landschap, de werkloosheidsproblematiek, onderwijs, jeugdzorg, armoedebeleid en energiebeleid. Fennie Stavast (GroenLinks) is beëdigd als lid van Provinciale Staten. Zij volgt hiermee Marijke Folkerts (GroenLinks) op.

1. Beëdiging Fennie Stavast
Provinciale Staten hebben Fennie Stavast (GroenLinks) toegelaten als lid van de Staten. Zij volgt hiermee Marijke Folkerts (GroenLinks) op en wordt lid van de Statencommissies Welzijn, Cultuur en Sociaal beleid en Economie en Mobiliteit. Fennie Stavast was bijna zeven jaar plaatsvervangend commissielid van GroenLinks.

Beediging Fennie Stavast
Beëdiging Fennie Stavast


2. Algemene Politieke Beschouwingen bij de Voorjaarsnota 2006 Een belangrijk moment van het Statenjaar: de Algemene (politieke) Beschouwingen. De fractievoorzitters van Provinciale Staten debatteerden met elkaar én met het college van Gedeputeerde Staten (GS) over de politieke hoofdlijnen en de hoofdlijnen van het collegebeleid voor het komende jaar. Aandacht ging onder andere uit naar natuur en landschap, de werkloosheidsproblematiek, onderwijs, jeugdzorg, armoedebeleid en energiebeleid.

De Voorjaarsnota 2006 is vastgesteld. De provincie zet in het bijzonder in op het oplossen van knelpunten in de jeugdzorg, cofinanciering van het Provinciaal Meerjaren Programma Landelijk gebied en cofinanciering van economische projecten. In deze voorjaarsnota kiest de provincie Groningen er voor om alleen extra geld beschikbaar te stellen wanneer dat onontkoombaar is, zoals voor de huidige jeugdzorgproblematiek.

U kunt de voorjaarsnota en de algemene beschouwingen vinden op www.provinciegroningen.nl

Rapportagecommissie armoedebeleid
De door de Partij van de Arbeid ingediende motie om een rapportagecommissie in te stellen die de aard, oorzaak en omvang van het armoedeprobleem in Groningen in kaart brengt is met algemene stemmen aangenomen. De commissie kijkt hoe armoede kan worden teruggedrongen en hiervoor concrete aanbevelingen doen.

Structuur- / gebiedsvisie Lauwersmeergebied
De Partij van de Arbeid-motie, voor het opstellen van een structuur- of gebiedsvisie voor het Lauwersmeer samen met de provincie Fryslân en de Groninger en Friese gemeenten, is met algemene stemmen aangenomen. In het Lauwersmeergebied zijn verschillende domeinen van overheidsaandacht, in het kader van ruimtelijke ordening, zoals natuurontwikkeling, economische bedrijvigheid en recreatie/toerisme. Deze domeinen pleiten voor een geïntegreerde beleidsvisie voor het Lauwersmeergebied. De nieuwe Wet ruimtelijke ordening biedt provincies nieuwe mogelijkheden om grensoverschrijdend te werken.

Speeddating tussen organisaties en schoolverlaters De GroenLinks-motie om op korte termijn speeddatingbijeenkomsten te organiseren tussen schoolverlaters en organisaties in het Midden- en Kleinbedrijf (MKB) is overgenomen door de Staten. De Staten constateren dat jeugdwerkeloosheid al jaren een probleem is, ook in de provincie Groningen. De landelijk werkende taskforce jeugdwerkloosheid gebruikt het instrument speeddating om werkgevers uit het MKB en schoolverlaters bij elkaar te brengen. Ook elders in het land wordt speeddating met succes toegepast.

Pardonregeling asielzoekers
Nog altijd is er geen sluitende oplossing voor 'oude' asielzoekers, mensen die nog onder de oude Vreemdelingenwet vallen. Hierdoor verblijven velen van hen illegaal - onder slechte omstandigheden - in Nederland. Een deel van hen - waaronder minderjarigen en kinderen - verblijven in detentie. Een ander deel verkeert in onzekerheid over de afloop van hun asielaanvraag. De motie van GroenLinks, waarmee de IPO-delegatie (Interprovinciaal Overleg) uit de Groninger Staten wordt gevraagd om een motie voor een pardonregeling voor te bereiden, is aangenomen.
De Nederlandse gemeenten hebben onlangs op het congres van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten het kabinet opgeroepen tot een ruimhartige pardonregeling deze mensen. Met de aangenomen GroenLinks-motie gaat de IPO-delegatie een motie van gelijke strekking als die van de VNG voorbereiden.

Prijs voor ondernemers
De PvdA-motie, om een prijs in te stellen voor ondernemers in de provincie Groningen die werkgelegenheid creëren voor mensen die anders geen kansen op de arbeidsmarkt hebben, is overgenomen door het college van Gedeputeerde Staten . Volgens de Staten verdienen deze ondernemers een pluim en kan aandacht voor deze ondernemers andere bedrijven stimuleren hetzelfde te doen.
Het gaat hier bijvoorbeeld om langdurig werklozen, mensen met een lichamelijke of verstandelijke handicap en jongen mensen zonder voldoende werkervaring. De Staten willen hiermee sociale uitsluiting bestrijden.

Museumnacht voor jongeren
Provinciale Staten hebben motie van de SP en GroenLinks voor een musemnacht voor jongeren met algemene stemmen aangenomen. De Staten zijn van mening dat het Groninger Museum voor de provincie Groningen van grote economische, toeristische en culturele waarde is. Ook vinden zij dat er voor het Groninger Museum een duidelijke taak is met een educatieve waarde. De Staten vinden dit ook van toepassing op de jeugd.

De provincie Groningen in 2025
De Partij van de Arbeid heeft een essay ingediend over haar visie op de toekomst van de provincie Groningen, vergezichten van de PvdA-fractie in Provinciale Staten van Groningen. De essay geeft een beeld waar de Partij van de Arbeid op lange termijn heen wil.

Amendement Huis Groninger Cultuur
Het amendement van GroenLinks, om extra geld beschikbaar te stellen ten behoeve van het Huis van de Groninger Cultuur, is door het college van Gedeputeerde Staten overgenomen. Dit amendement wordt verwerkt in de integrale bijstelling 2006 en in de programmabegroting 2007.

Organisaties doen vaker een beroep op de subsidiemogelijkheden van het Huis van de Groninger Cultuur, voor incidentele projecten. De pot is echter vaak leeg. Daarom willen de Staten voor 2006 en 2007 EUR 35.000 meer (EUR 25.000 voor incidentele subsidies en EUR 10.000 voor het secretariaat) beschikbaar stellen.


3. Intrekking verordeningen
Provinciale Staten hebben besloten de volgende verordeningen in te trekken:

- Loonkostenpremieregeling Noord-Nederland 2002 (LPR 2000);
- Investeringspremieregeling Noord-Nederland 2000 (IPR 2000). In 2006 loopt het programma Kompas voor het Noorden 2000-2006 af. Beide regelingen zijn onderdeel van dit programma en worden daarmee ook beëindigd.

Aan het sluiten van IPR- en LPR-loket is al op grote schaal bekendheid gegeven. Dit besluit is de formele intrekking van de genoemde regelingen.
Subsidieaanvragen na 1 september 2006 worden niet meer in behandeling genomen.


4. Jaarprogramma 2006 Kompas voor het Noorden Provinciale Staten hebben ingestemd met het Jaarprogramma 2006 van het Kompas voor het Noorden. Dit is het laatste jaarprogramma in een reeks van zeven, aangezien het programma Kompas voor het Noorden dit jaar afloopt.
Het jaarprogramma vormt de basis voor de besluitvorming door het Ministerie van Economische Zaken over het jaarbudget. In dit jaarprogramma is versterkt ingezet op kennis en innovatie. In het jaarprogramma is geen sprake meer van belangrijke wijzigingen in de programmering.

29 juni 2006