Gemeente Amsterdam



Antenne 2005 verschenen

28 juni 2006
-
O+S
De magere jaren lijken voorbij, uitgaan in Amsterdam wordt weer leuk. Dit is de belangrijkste conclusie uit Antenne 2005. Trends in alcohol, tabak en drugs bij jonge Amsterdammers. De Antenne, die is uitgevoerd door het Bonger Instituut voor Criminologie van de UvA, wordt sinds 1993 gemaakt in opdracht van Jellinek Innovatie & Preventie. De onderzoekers maken gebruik van zowel kwalitatief als kwantitatief onderzoek om trends in kaart te brengen.

Urban, upgrading en upperground

Eén van de belangrijkste bronnen van Antenne is een panel dat wordt gevormd door insiders uit het uitgaanscircuit, jongerenwerkers en veldwerkers. Dit panel signaleert een drietal trends die het Amsterdamse uitgaansleven meer kleur geven. De eerste trend is de popularisering van urban. Doordat urbanfeesten, die veel jongeren van Surinaamse, Antilliaanse, Marokkaanse en Turkse komaf trekken, mainstream zijn geworden ontstaat er een nieuw, multi-etnisch, panorama. Een tweede trend speelt zich af in het topsegment en betreft een upgrading van het uitgaan. Uitgaan wordt hierbij gezien als een totaalbeleving op één locatie, waar eten, drinken en dansen samenkomen. Dit concept richt zich vooral op dertigers en veertigers met een goed gevulde portemonnee. De derde trend is de groei van clubs die zich toeleggen op muzikale en culturele vernieuwing, iets dat voorheen vooral gebeurde op undergroundlocaties. Dit nieuwe segment, dat door de onderzoekers upperground wordt genoemd, wordt vooral interessant gevonden door jonge twintigers.
Het panel signaleert verder een matiging in het middelengebruik (met uitzondering van alcohol) in grote clubs. Dit wordt verklaard door een strenger fouilleerbeleid, de opkomst van urban, waar minder drugs worden gebruikt, en het feit dat overmatig drugsgebruik niet als cool wordt gezien. In alle uitgaansscenes wordt gedronken en cannabis gebruikt. Het ecstasygebruik is over de piek heen en het cocaïnegebruik stabiliseert.

Veel alcohol in het Amsterdamse uitgaansleven

Ook wordt er voor iedere Antenne gebruik gemaakt van een survey, dit keer onder cafébezoekers. Er zijn vier typen cafés bezocht, mainstreamcafés, homocafés, studentencafés en hippe cafés. In totaal zijn ruim 400 bezoekers ondervraagd, waaronder veel vaste stappers. Vrijwel alle bezoekers drinken alcohol, de meerderheid doet dat iedere week. De helft rookt en een vijfde blowt. Wanneer wordt gekeken naar het middelengebruik tijdens een uitgaansnacht zijn er zijn vier typen cafébezoekers te onderscheiden.

Gebruikerstypen onder cafébezoekers, Antenne 2005

2006_nieuws_antenne_3.gif (2 Kb)

Verder bleek uit het onderzoek dat er flink wat alcohol wordt gedronken. Gemiddeld worden er op een uitgaansavond 7 glazen gedronken. Vrouwen drinken minder dan mannen, maar toch in de buurt van mannen. Allochtonen onderscheiden zich niet echt van autochtonen in de kroeg. Wel is het zo dat allochtonen minder cafés bezoeken dan autochtonen. In de hippe cafés wordt het meest gedronken. Veel cafébezoekers hebben ervaring met drugs, maar gebruiken tegenwoordig niet meer. Zo heeft een derde wel eens ecstasy gebruikt, heeft één op de zes dat het laatste jaar gedaan en 7% de laatste maand. Een kwart heeft ooit wel eens cocaïne gebruikt, één op de zes deed dat het afgelopen jaar en 8% de laatste maand.

Exemplaren van Antenne 2005 kunnen worden besteld via www.rozenbergps.com