Gemeente Gouda


persbericht: tegenslag in reïntegratiebeleid (29/06/2006)

Op woensdag 28 juni 2006 is door de directie van het reïntegratiebedrijf HBH faillissement aangevraagd voor de B.V. Leerprojecten. Het bedrijf begeleidt momenteel 68 voormalige bijstandscliënten die vanaf 1 december in dienst zijn genomen. Het bedrijf kan over juni 2006 geen loon meer betalen. Als reden voor het faillissement heeft de directie aangegeven dat er door het bedrijf een verkeerde inschatting is gemaakt van de uitstroommogelijkheden van de werknemers. Hierdoor is er een tekort aan liquide middelen ontstaan. Of er financiële consequenties zijn voor de gemeente Gouda is op dit moment nog niet duidelijk.

Piet van der Sluijs, wethouder sociale zaken: "Wij zijn zeer geschrokken van dit bericht. Tijdens het gedegen aanbestedingstraject naar het meest geschikte reïntegratiebedrijf kwam HBH er als beste uit. Ook bleek het bedrijf, na onderzoek door een extern bureau, financieel gezond. Verder heeft het bedrijf tot 22 juni geen enkel signaal afgegeven dat de situatie verslechterde, integendeel de berichtgeving was zeer positief. Misschien ten overvloede, maar de gemeente is geen partij in het faillissement. HBH is verantwoordelijk voor de werknemers in het leerwerktraject. Maar wij maken ons wel bezorgd over hun positie. Zij hoopten door het reïntegratietraject een ander toekomstperspectief te krijgen. Een perspectief dat nu op losse schroeven komt te staan. Daarom heeft de gemeente Gouda bij de Dienst Arbeid en Inkomen een team geformeerd om de gedupeerden op te vangen. Dit team richt zich op de emotionele opvang en dit loopt goed. Daarnaast is het belangrijkste doel zorgen dat het UWV tot snelle uitbetaling over kan gaan en zorgen dat lopende opleidingen en stages kunnen worden vervolgd. Op donderdag en vrijdag vindt er een collectieve intake plaats door het UWV (Uitvoeringsinstituut WerknemersVerzekering) om de loondoorbetaling over te nemen. Wij ervaren dit als een tegenslag in onze aanpak van het Goudse reïntegratiebeleid, maar we gaan er alles aan doen om onze doelstellingen toch te realiseren."

Leerwerktrajecten
HBH voert vanaf 1 december 2005 leerwerktrajecten voor Gouda uit. Het karakter van een leerwerktraject is dat het reïntegratiebedrijf bijstandscliënten in dienst neemt en in een jaar tijd door middel van opleiding, stages, begeleiding en bemiddeling in een reguliere baan weet te plaatsen. In 2006 is een aanbesteding geweest voor dezelfde trajecten en ook toen is HBH geselecteerd. In april zijn hiervoor de contracten ondertekend.