Gemeente Tilburg

Datum
29 juni 2006

Pilot Beginschool in Groenewoud

Schoolbestuur krijgt totale regie op voor- en vroegschoolse educatie

Het schoolbestuur Stichting voor Katholiek Onderwijs Tilburg Zuid-Oost (SKOT-ZO) krijgt vanaf 1 augustus 2006 de totale regie op de voor- en vroegschoolse educatie (VVE) in de wijk Groenewoud. Momenteel ligt een deel van de regie nog bij de gemeente. De pilot biedt het schoolbestuur de mogelijkheid om ervaringen op te doen als aanstuurder van het 2 tot 12-jarigenbeleid. Een weg die het college wil inslaan om onderwijsachterstanden bij 2 tot 12 jarigen verder te voorkomen en bestrijden.

Wethouder Hugo Backx (Onderwijs): "De eerste levensjaren zijn van cruciaal belang voor de verdere ontwikkeling van kinderen. We moeten onderwijsachterstanden op vroege leeftijd zien te voorkomen. Daarom heeft het college onlangs besloten de overstap van peuterspeelzaal naar basisschool te versterken, door het integreren van voor- en vroegschoolse voorzieningen. Om dit te realiseren willen we onderzoeken of op termijn de regie voor het 2 tot 12 jarigenbeleid bij één partner, de schoolbesturen, ondergebracht kan worden. We gaan nu kijken of dat in de praktijk werkt, door de pilot in Groenewoud te starten". De pilot loopt tot en met 31 december 2007.

Doelstellingen pilot

De gemeente wil onderwijsachterstanden bij 2- tot 12-jarigen vroegtijdig vermijden en bestrijden. "We denken echter ook dat de pilot de betrokkenheid van de ouders vergroot en scheiding tussen kinderen als gevolg van onderwijsachterstand vermindert. Daarnaast willen we onderzoeken hoe de instanties voor de voor- en vroegschool als één team functioneren", aldus Backx. Ook kan het schoolbestuur ervaring opdoen met het centraal beheren en bestemmen van de middelen en het aansturen van de voorschool. Zowel bij de start als begin 2008 wordt de stand van zaken van bovengenoemde doelstellingen gemeten. Dezelfde meting wordt ter vergelijking ook in ten minste één andere wijk gehouden. Aan de pilot is de voorwaarde verbonden dat het schoolbestuur de uitvoering van de voorschool inkoopt bij Kinderstad.

Groenewoud

In de wijk Groenewoud werken de basisscholen De Alm en Don Sarto en de peuterspeelzalen Ienie Minie, Ienie Maxie en Het Kleine Woud al jaren intensief samen. Om de samenwerking nog meer te versterken zijn in Groenewoud gesprekken gestart tussen Kinderstad, de betreffende scholen, het schoolbestuur, onderwijsbegeleidingsdienst SOM en de gemeente. Uit deze gesprekken is het voorstel voor de pilot voortgekomen. Tijdens de pilot kent de gemeente de middelen voor de voorschoolse voorzieningen, de genoemde peuterspeelzalen, toe aan het schoolbestuur.

Voor de pers:
Theun van den Boer, Bestuurswoordvoering, telefoon 013 542 88 19; Esy Hoek, Themacommunicatie, telefoon 013 542 88 35.


---- --