Platform Detailhandel Nederland

PERSBERICHT

Leidschendam, 29 juni 2006

EMBARGO TOT DONDERDAG 29 JUNI 2006 12.00 UUR

Strijd tegen winkelcriminaliteit gaat door!

Uit onderzoek van het Platform blijkt dat in 2005 de detailhandel zware schade heeft geleden door winkelcriminaliteit. Meest ernstig is winkeldiefstal, gevolgd door inbraak, vernieling, overvallen en geweld. Vooral de toename van geweld en agressie in winkels is zeer alarmerend.

Net als in 2004 kost winkelcriminaliteit inclusief preventie bijna 1 miljard euro voor de Nederlandse Detailhandel. Uitgesplitst bedraagt de directe schade door winkelcriminaliteit 675 miljoen euro en kosten de preventieve maatregelen 290 miljoen euro.

De totale schade door inbraak, vernieling, geweld en overvallen is, hoewel gedaald in 2005, nog altijd fors. De schade in 2005 bedraagt 205 miljoen euro.

Het aantal overvallen op winkels is in 2005 met 9,5 % gedaald ten opzicht van 2004. Maar nog steeds worden elke dag 2 winkeliers overvallen. Een positieve ontwikkeling is dat de overvallen steeds vaker mislukken en de buit kleiner wordt.

Tegelijkertijd nemen geweld en agressie in winkels fors toe: in 2005 met 6%. Eén op de zeven winkels werd slachtoffer van geweld en agressie! Winkeliers en hun personeel hebben te maken met fysiek geweld, bedreiging en intimidatie.

Het Platform werkt intensief samen met de overheid. Dit gebeurt op basis van het "Convenant aanpak Winkelcriminaliteit deel II". Hierin zijn harde afspraken gemaakt om winkelcriminaliteit in 20 % in 2008 te laten dalen. Er moet dus nog hard gewerkt worden door alle betrokken partijen om dit te bereiken!

Exacte cijfers worden tijdens de persconferentie bekendgemaakt en toegelicht en zijn beschikbaar bij het Platform.


----------

Het Platform Detailhandel Nederland is een samenwerkingsverband van de Nationale Winkelraad van MKB-Nederland en de Raad Nederlandse Detailhandel (RND). Zij vertegenwoordigt alle winkeliers van Nederland.




Platform Detailhandel Nederland