Ingezonden persbericht


Persbericht Skatebond Nederland
www.skatebond.nl

Sjoerd Huisman wint dag- en eindklassement baancompetitie

Sjoerd Huisman uit Andijk is vanavond in Heerde dagwinnaar geworden van de zesde en laatste etappe van de baancompetitie voor senioren. Huisman heeft ook het klassement gewonnen over alle zes etappes, waarin steeds drie afstanden werden verreden. De net 20 geworden Noord-Hollander heeft bewezen een goede allrounder te zijn op zowel de baan als de weg. Tweede van de dag werd Mark Horsten uit Haulerwijk, derde Michel Mulder uit Zwolle. In het eindklassement eindigde Michel Mulder als tweede en zijn tweelingbroer Ronald als derde. Elma de Vries uit Haule werd dagwinnares bij de vrouwen. Anniek ter Haar uit Dedemsvaart eindigde na zes etappes als beste in het eindklassement.

De wedstrijden op de 200-meterpiste in Heerde hadden een extra lading, doordat ze meewogen als selectie voor het Europees kampioenschap. Ronald Mulder schreef de 300 meter op zijn naam (27.17), de afstand waarop hij ook Nederlands kampioen is. Twee anderen reden onder de 28 seconden: Michel Mulder, die tweede werd (27.63), en Sjoerd Huisman, wiens 27.82 goed was voor de derde plek. Huisman won de 1000 m, waarop hij titelhouder is. Michel Mulder eindigde ook hier als tweede, Mark Horsten als derde. Michael Byrne (Australië) triomfeerde op de 15 km afvalkoers, ondanks dat hij halverwege ten val kwam. Byrne krabbelde snel overeind en slaagde erin weer terug te komen bij de groep. Met name het laatste deel van de snelle koers was spannend. De overblijvende rijders waren aan elkaar gewaagd. Door het hoge tempo kwam niemand weg, terwijl het aan de achterkant bij elke afvalling close was. In de eindsprint met drie man eindigde Sjoerd Huisman achter Byrne als tweede, Roy Boeve uit Kampen als derde. Ingmar Berga (Hoogeveen) sleurde rondenlang op kop, maar maakte er vooral een harde training van. In de finale nam hij met de zesde plaats genoegen. B-rijder Sander de Graaff (17) uit Rijswijk (NB) weerde zich kranig tussen de A-rijders door vierde te worden. Tezamen met een 7e (300 m) en 11e plaats (1000 m) was dat goed voor de zesde plaats in het dagklassement, achter Emiel Blauw uit Roden (4e) en Karlo Timmerman uit Staphorst (5e).

Elma de Vries kwam na drie afstanden bij de vrouwen als beste uit de bus, hoewel ze op alle drie onderdelen tweede werd. Junior Bianca Roosenboom uit Kampen won de 300 en de 1000 meter. Op de afvalkoers finishte Roosenboom als elfde, wat haar de derde plaats in het dagklassement opleverde. Carin Ketellapper uit Wolvega eindigde als tweede na drie afstanden. Anniek ter Haar was na alle zes etappes de beste in het eindklassement. Elma de Vries miste een aantal baanraces door wedstrijden in het buitenland en een gebroken sleutelbeen. Foske Tamar van der Wal uit Grijpskerk, die op het NK baan nog drie onderdelen won, heeft een gedwongen rustpauze genomen.

Telefoon: 0525-659130
Fax 0525-659131
e-mail: sbn@skatebond.nl website: www.skatebond.nl