Gemeente Amsterdam



Tegenvaller bij bouw Hoogrendement Afvalenergiecentrale

29 juni 2006
-

De bouw van de Hoogrendement Afvalenergiecentrale (HR Centrale) van het Afval Energie Bedrijf loopt op een totale looptijd van 39 maanden, een vertraging op van drie maanden. Er is een extra krediet nodig van EUR 25 miljoen.

Direct na de constatering van de tegenvaller is een externe audit uitgevoerd om de oorzaken van de vertraging te achterhalen. Een van de oorzaken is dat levering van belangrijke materiële onderdelen later plaatsvindt dan gepland. Het AEB heeft een versterking van de projectorganisatie, de planning en de cost-controlorganisatie gerealiseerd.

In januari 2004 is, na instemming van de gemeenteraad van Amsterdam, begonnen aan de bouw van de nieuwe HR Centrale. Met de nieuwe centrale wordt de bestaande Afvalenergiecentrale uitgebreid met een verwerkingscapaciteit van 530.000 ton per jaar. De nieuwe centrale is uniek in de wereld. Door een hoge en duurzame elektriciteitsproductie en door optimaal gebruik van de reststoffen van het afval, in de vorm van hoogwaardige bouwmaterialen, levert de centrale een hoge milieuverdienste. Het AEB heeft het laagste verwerkingstarief van Nederland.

Pb-092