Radboud Universiteit Nijmegen


Vrij 30-06-2006 En dan pak je maar weer een biertje 15:00 uur Prof. dr. R.W. Wiers (Sociale Wetenschappen met de bijzondere leeropdracht) Titel rede: Het ontstaan van verslavingsgedrag bij jongeren: de noodlottige zelfoverschatting van het bewustzijn E-mail: r.wiers@psychology.unimaas.nl

Waarom raken zoveel mensen verslaafd? Prof. Wiers benadert in deze oratie dit in Nederland zeer actuele probleem vanuit de experimentele psychologie. Hij beargumenteert dat automatische processen belangrijk zijn bij het ontstaan van verslavingsgedrag. We kunnen mensen vragen naar redenen waarom ze overmatig drinken of roken, maar het is de vraag in hoeverre we daarmee de werkelijk relevante psychologische mechanismen meten, of dat er meer sprake is van rationalisaties achteraf. Maar we kunnen toch zelf beslissen of we wel of niet gaan drinken of roken? Het gevoel van vrije wil ontstaat doorgaans bij gecontroleerde acties die we in de toekomst kunnen beïnvloeden. Het probleem bij verslavingsgedrag is dat we onderschatten hoe dit gedrag zelf de hersens beïnvloedt. De automatische neiging het gedrag te herhalen wordt steeds sterker, terwijl de controlemogelijkheden afnemen. De laatste jaren zijn er diverse methodes ontwikkeld om deze processen bij mensen te meten, o.a. door Wiers en zijn collega's. Dit biedt nieuwe mogelijkheden om verslavingsgedrag te onderzoeken en mogelijk ook om het te beïnvloeden. Reinout Wiers (1966) studeerde psychologie aan de Universiteit van Amsterdam en promoveerde daar op onderzoek naar risicofactoren voor verslaving. Hij kreeg in 2002 de NWO-VIDI subsidie voor zijn onderzoek naar impliciete processen bij verslaving. Sinds 1 januari is hij bijzonder hoogleraar aan de RU Nijmegen met als leeropdracht Experimenteel Psychologisch Onderzoek naar Verslaving bij Jeugdigen. De leerstoel is ondergebracht in het Behavioural Science Institute. Wiers blijft als universitair hoofddocent verbonden aan de Universiteit Maastricht.

De academische plechtigheden worden gehouden in de Academiezaal van de Aula, Comeniuslaan 2 (tenzij anders vermeld). Als u meer informatie wenst over (een van) deze gebeurtenissen kunt u contact opnemen met de wetenschapsredactie van de Radboud Universiteit Nijmegen, telefoon (024) 361 60 00, e-mail: info@communicatie.ru.nl. De wetenschapsagenda is ook te vinden op internet: www.ru.nl/agenda en onder de rubriek Onderzoek op www.ru.nl/onderzoek.


---- --