Ingezonden persbericht


Kunstenaar van het Jaar

Morgen start de eerste publieksronde van de verkiezing Kunstenaar van het Jaar 2006. Dan kan iedereen stemmen op de 90 dit jaar genomineerde beeldend kunstenaars en op een zelf bepaalde kunstenaar. Stemmen kan onder meer via de website www.kunstweek.nl.

De verkiezing Kunstenaar van het Jaar is de oudste en verreweg de grootste verkiezing op het terrein van beeldende kunst in ons land. De verkiezing vindt plaats in vier ronden, waarvan twee publieksronden en twee ronden waarbij een panel kunstkenners de uitslag bepaalt. Het panel bestaat uit circa 200 professioneel bij beeldende kunst betrokkenen, waaronder museumdirecteuren, kunstcritici, kunsthistorici, galeriehouders, docenten aan kunstacademies, kunsthandelaren, kunstverzamelaars en conservatoren.

Genomineerde kunstenaars.
Het panel heeft dit jaar in eerste instantie 568 verschillende Nederlandse kunstenaars voorgedragen voor nominatie. Daarvan zijn de 90 kunstenaars met de meeste voordrachten, genomineerd. Van deze 90 genomineerde kunstenaars waren vorig jaar 29 niet genomineerd. Onder hen Amie Dicke (gemengde techniek), Jan Sierhuis (schilderijen) en Natasja Kensmil (vooral tekeningen). Bij de genomineerden zijn enkele verrassingen, zoals Hans Abbing (tekeningen en fotografie), Noëlle Cuppens (veelzijdig in het gebruik van materialen en technieken), Erik van Lieshout (terug van weggeweest, was in 2004 ook genomineerd), Ronald Ophuis (schilderijen met beladen onderwerpen), Frank van der Salm (fotografie) en Fiona Tan (video's). De rijke schakering in de voordrachten was opvallend. Naast de kunstenaars, die zich toeleggen op schilderen en beeldhouwen, bevinden zich onder de genomineerden, kunstenaars die zich uiten met fotografie, video, glas, keramiek, plastiek, hout, installaties en andere uitingsvormen. Na de eerste (nominatie)ronde start nu de eerste publieksronde.

Steeds meer verkiezingen en polls.
Vier jaar geleden beleefde de verkiezing Kunstenaar van het Jaar de eerste editie. Daarna werd een groot aantal verkiezingen opgezet. 'Het mooiste schilderij van Nederland' van dagblad Trouw en 'het mooiste Nederlandse kunstwerk van de afgelopen 50 jaar' van de Federatie Kunstuitleen, zijn daarvan twee voorbeelden. De verkiezing Kunstenaar van het Jaar kenmerkt zich door een doordachte opzet en integere uitwerking. Hierdoor en door het elk jaar toenemend aantal stemmen, geeft de uitslag een betrouwbaar beeld van de actuele waardering die beeldend kunstenaars in brede kring genieten. Op de eerste dag van de Kunstweek, dit jaar van 3 t/m 12 november, wordt de volledige Galerie van Hedendaagse Kunstenaars bekend gemaakt waarin 100 kunstenaars zijn opgenomen in de volgorde van het aantal stemmen dat zij kregen.

Drie prijzen.
De verkiezing Kunstenaar van het Jaar leidt tot drie prijswinnaars. Naast de Kunstenaar van het Jaar 2006, worden het Talent van het Jaar 2006 en de Briljanten Kunstenaar van 2006 gekozen. Kunstenaar van het Jaar 2006 is de Nederlandse kunstenaar die dit jaar de meeste stemmen krijgt. Talent van het Jaar is de kunstenaar die jonger is dan 35 jaar en het hoogst eindigt in de Galerie van Hedendaagse Kunstenaars. De eretitel Briljanten Kunstenaar gaat naar de kunstenaar die ouder is dan 65 jaar en het hoogst eindigt in de Galerie van Hedendaagse Kunstenaars.

____________________________________________
Voor de redactie:

Bijlagen:

- Alle genomineerde kunstenaars in het kader van de verkiezing Kunstenaar van het Jaar 2006 in alfabetische volgorde. Op de website www.kunstweek.nl vindt u van elke genomineerde kunstenaar meer informatie door op de naam van de genomineerde kunstenaar te klikken.
- Collage van werken van winnaars in voorgaande jaren.

Meer informatie krijgt u van Els de Bar (hoofd secretariaat) en David Polak (voorzitter van Stichting Kunstweek): davidpolak@kunstweek.nl, telefoon 0162 589 585, 0626 908 904.

Voor de Verkiezing Kunstenaar van het jaar 2006 voorgedragen kunstenaars

Aartsen, Marinanne

Abbing, Hans

Akkerman, Philip

Arma, Ad

Armando

Bauer, Menno

Bierenbroodspot, Gertie

Birza, Rob

Blankert, Barend

Bloedjes, Judith

Braspenning, Maurice

Claassen, Tom

Corbijn, Anton

Corneille

Cremer, Jan

Cuppens, Noëlle

Dicke, Amie

Dijkstra, Rineke

Dolron, Desirée

Dongen, Paul van

Drukker, Sam

Dumas, Marlene

Ebeling Koning, Koen

Eeden, Marcel van

Elias, Douwe

Engels, Astrid

Fortgens, Robbert

Gaasendam, Flip

Geelen, Guido

Grimm, Arty

Gubbels, Klaas

Hall, Jurriaan van

Helmantel, Henk

Hemert, Frank van

Hendriks, Rosemin

Henneman, Jeroen

Holstein, Toos van

Iersel, Rik van

Jong, Folkert de

Jongstra, Claudy

Kensmil, Natasja

Körmeling, John

Kraijer, Juul

Kruithof, Emilio

Kruk, Emile van der

Lamsweerde, Inez van

Lataster, Ger

Lieshout, Erik van

Lieshout, Joep van

Markus, Ans

Martineau, Anton

Meerman, Bas

Molenkamp, Charlotte

Mulders, Marc

Naerebout, Marianne

Nanning, Barbara

Olaf, Erwin

Ophuis, Ronald

Pander, Pieter

Peeters, Stijn

Raedecker, Michael

Rahder, Liesbeth

Robben, Marie José

Röling, Matthijs

Roosen, Maria

Salentijn, Kees

Salm, Frank van der

Scholte, Rob

Sierhuis, Jan

Slaats, Miriam

Smit, Carolein

Smulders, Margriet

Stallenberg, Ger

Steenland, Greet

Stokker, Lily van der

Strik, Berend

Tan, Fiona

Tange, Jacques

Vanderheyden, J.C.J.

Vanhorck, Hans

Veldhoen, Aat

Vermeule, Koen

Visch, Henk

Visser, Carel

Vries, Auke de

Vught, Reinoud van

Warmerdam, Marijke van

Westerik, Co

Wolkers, Jan

Zandvliet, Robert