Gemeente Maassluis

Behoorlijke belangstelling voor burgerschouw

Op dinsdagavond 16 mei 2006 hebben ongeveer 50 personen gehoor gegeven aan de oproep van de gemeente om deel te nemen aan een burgerschouw voor het vaststellen van de kwaliteit van de openbare ruimte.

Verdeeld in drie groepen trokken de deelnemers onder begeleiding van een adviseur van het bureau Oranjewoud de wijk in. Aan de hand van speciale formulieren werd gekeken naar de verschillende onderdelen van de openbare ruimte: groen, bestrating, netheid en straatmeubilair. Voor ieder onderdeel kon gescoord worden in de omgeving van het plein voor het stadhuis, het woongebied de Buis en bij de speelplek in het Lepelaarplantsoen.

De gemiddelde scores liepen uiteen van een 5,5 voor het Stadhuisplein tot een 7,5 voor het Lepelaarplantsoen. Toch liepen de individuele scores nogal uiteen: het stadhuisplein werd bijvoorbeeld door één van de deelnemers met een 2 beoordeeld,

een andere deelnemer gaf een 9.

Doel van deze schouw van de openbare ruimte was om eens op een andere manier

te kijken naar die ruimte, erover na te denken wat nu eigenlijk de kwaliteit bepaalt.
Is dat het soort materiaal dat is toegepast, de technische kwaliteit (liggen de tegels recht) of de netheid? Kwaliteit wordt door veel aspecten bepaald. Voor het opstellen van een Kwaliteitsplan voor de openbare ruimte, waar deze schouw de eerste stap

toe was, wordt echter met name gekeken naar beheer en onderhoud. Deze zaken

zijn door de gemeente het makkelijkst te beïnvloeden; welk onderhoud moet jaarlijks worden uitgevoerd om de gewenste kwaliteit te bereiken, moet het overal tiptop

schoon en heel zijn, of kan het in sommige gebieden wel wat minder. Alles heeft immers zijn prijs, dus er moeten keuzes worden gemaakt.

burgerschouwbor0296.jpg Om die keuze te kunnen maken roept de gemeente de hulp in van betrokken burgers die hun mening over de gewenste kwaliteit van de openbare ruimte kenbaar kunnen maken.

Na de zomer wordt in twee workshops met de deelnemers aan de burgerschouw verder gediscussieerd over kwaliteit. De uitkomsten van deze discussie worden gezien als bijdrage en advies in de afweging die het gemeentebestuur uiteindelijk moet gaan maken met de vaststelling van het Kwaliteitsplan beheer openbare ruimte: voor welke kwaliteit wordt gekozen in welke gebieden en tegen welke kosten.