Provincie Zuid-Holland

Hockey- en voetbalproject Haaglanden winnaar Samen Sociaalprijs 2006

Het hockey- en voetbalproject in Haaglanden van de sportclubs HDM en HMC is de winnaar van de Samen Sociaalprijs 2006 van de provincie Zuid-Holland. Uit handen van gedeputeerde Lennie Huizer kregen de clubs een cheque van ¤25.000 uitgereikt. De tweede prijs van ¤ 15.000 gaat naar de wijk Crabbehof in Dordrecht en de derde prijs van ¤10.000 naar Levensboeken van het Haags Vrijwilligerswerk. De Oranjerie in Rotterdam en Werkplaats Onze buren ontvingen beide een stimuleringsprijs van ¤ 2.500.

Bij het winnende project gaat het om het organiseren van debatten/workshops voor bestuurders om zo een bijdrage te leveren aan de discussie over maatschappelijke betrokkenheid en een, inspiratie te zijn voor anderen om maatschappelijk georiënteerde activiteiten te ontwikkelen. Bij Crabbenhof gaat het om het bevorderen leefbaarheid en sociale samenhang in de wijk, wijkbewoners te helpen die het moeilijk hebben en anderen te stimuleren mee te helpen een prettige wijk te maken.

De eindstrijd tussen de tien genomineerden was spannend. Ieder zette zijn beste beentje voor in de presentatie. En ieder project had zijn eigen charme. Of het nu ging om zorgen voor elkaar in de wijk (Crabbehof), voorlezen voor ouderen (3B Bibliotheek), een sociale supermarkt in Rotterdam, scholieren die vrijwilligerswerk doen (Jong in beeld), Nederlandse hockeyers en Marokkaanse voetballers die samen sporten, boeken voor boeklozen (Borderline Books) of vredesopvoeding (Vredesfabriek), ieder had zijn eigen verhaal. Uit al die verhalen bleek een enorme creativiteit. De jury verzuchtte dan ook dat de keus zwaar was gevallen.

Ontroerd

Doorslag voor de jury gaf in hoeverre projecten bijdroegen tot sociale cohesie. De winnaar bracht op een originele manier twee werelden bij elkaar, was het oordeel. Dat Crabbehof de samenleving met elkaar een stukje mooier maakte, sprak aan. Ontroerd was de jury door het Levensboek als wapen tegen vereenzaming. Onze buren houdt iedereen op een zinvolle manier betrokken en de Volmarijnstraat verdient met de Oranjerie gewoon een feestje.

In het zonnetje

De provincie Zuid-Holland heeft de tweejaarlijkse Samen Sociaalprijs ingesteld om interessante nieuwe inzichten op het terrein van sociaal beleid voor iedereen toegankelijk te maken. En om de vernieuwers in het zonnetje te zetten. Op zaterdag 1 juli 2006 zendt RTV Rijnmond en op dinsdag 4 juli 2006 zendt RTV West de finale op de Samen Sociaaldag van 29 juni 2006 uit.

Bron: afdeling Communicatie, telefoon 070 - 441 66 22