Radboud Universiteit Nijmegen


Ma 03-07-2006 Waar de vissen opgroeien
15:30 uur Drs. M. Dorenbosch (Natuurwetenschappen, Wiskunde & Informatica) Titel proefschrift: Connectiving between fish assemblages of seagrass beds, mangroves and coral reefs Promotor: Prof. dr. S.E. Wendelaar Bonga Copromotores: Dr. I. Nagelkerken Dr. G. van der Velde E-mail: m.dorenbosch@science.ru.nl

Al decennia lang wordt gedacht dat tropische zeegrasvelden en mangroves belangrijke kraamkamers zijn voor koraalvissen. De opgroeiende vissen profiteren hierbij van het grote voedselaanbod en de schuilgelegenheid die zeegrasvelden en mangroves bieden, terwijl de volwassen vissen op het koraalrif leven. Voor het eerst wordt deze theorie daadwerkelijk bewezen en ondersteund met onderzoek uit verschillende regio's. Informatie over de relatie tussen zeegrasvelden, mangroves en koraalriffen is zeer belangrijk omdat deze systemen op wereldschaal snel achteruitgaan terwijl grote bevolkingsgroepen hier juist afhankelijk van zijn, bijvoorbeeld voor visserij of toerisme.
In dit proefschrift is de bijdrage van zeegrasvelden en mangroves op de vispopulatie op koraalriffen in detail onderzocht in het Caribische gebied (Curaçao en Aruba) en aan de Oost-Afrikaanse kust van de Indische Oceaan. Hierbij kwam duidelijk naar voren dat voor veel vissoorten zeegrassen of mangroves een belangrijke bijdrage leverden aan de populatie op het koraalrif. Voor een aantal vissoorten blijken zeegrasvelden en mangroves zelfs van levensbelang, bijvoorbeeld voor de Napoleons vis en de Regenboog papagaaivis, twee van de grootste koraalrifvissen ter wereld.
Martijn Dorenbosch (Nijmegen, 1976) studeerde biologie in Nijmegen en was studentassistent bij Milieukunde, Dierfysiologie en Acquatische ecologie. Hij haalde zijn duikbrevet en richt sindsdien zijn biologische interesse op de wereld onder de waterlijn. Zijn promotieonderzoek maakt deel uit van het programma van het Institute for Water and Wetland Research van de Radboud Universiteit.

De academische plechtigheden worden gehouden in de Academiezaal van de Aula, Comeniuslaan 2 (tenzij anders vermeld). Als u meer informatie wenst over (een van) deze gebeurtenissen kunt u contact opnemen met de wetenschapsredactie van de Radboud Universiteit Nijmegen, telefoon (024) 361 60 00, e-mail: info@communicatie.ru.nl. De wetenschapsagenda is ook te vinden op internet: www.ru.nl/agenda en onder de rubriek Onderzoek op www.ru.nl/onderzoek.


---- --