MINEZ: Staatssecretaris Van Gennip naar Polen

Ministerie ez

http://www.minez.nl

Ministerie van Economische Zaken
Persbericht
8 juni 2006

Staatssecretaris Van Gennip met bedrijvenmissie naar Polen

Van 3 tot en met 5 juli brengt staatssecretaris Van Gennip Economische Zaken samen met een bedrijvenmissie een bezoek aan Polen. Het bezoek zal zich richten op de hoofdstad Warschau en Poznan, een belangrijk regionaal economisch centrum. Doel van de reis is het versterken van de economische betrekkingen met Polen, dat nu twee jaar lid is van de EU. In Warschau spreekt Van Gennip onder meer met de Poolse minister van Economie, Wozniak en met mevrouw Bochniarz, voorzitster van het Pools Verbond van Particuliere Werkgevers Lewiatan. Gespreksonderwerpen zijn globalisering, de Europese Unie en innovatie. Globalisering en innovatie zijn ook de onderwerpen van twee ronde-tafelbijeenkomsten met beleidsmakers en vertegenwoordigers van het bedrijfsleven. Ook zal Van Gennip een bezoek brengen aan de onderzoek- en productiefaciliteiten van Philips in Pila en aan Raben Transport in Poznan, de winnaar van de Polish Trade Award in 2005.
De meereizende bedrijven komen uit verschillende sectoren, waaronder de tuinbouw. Zij zullen gesprekken voeren met mogelijke zakenpartners. De bedrijvenmissie wordt geleid door voorzitter Marius Varekamp van de Kamer van Koophandel Haaglanden.

Polen is met een bevolking van 38 miljoen inwoners ook na de toetreding tot de EU nog steeds een interessante markt voor Nederlandse bedrijven. In 2005 groeide de Nederlandse export naar Polen met ruim 20 procent en kwam op bijna 4 miljard euro. Nederland is de tweede investeerder en de Poolse economie. Het opleidingsniveau is er hoog, de loonkosten zijn bescheiden. De centrale ligging maakt het tot een interessante springplank naar Rusland, Oekraïne en andere landen in de regio.

Meer informatie
Voor meer informatie over dit onderwerp kunt u terecht bij Postbus 51, telefoon 0800 - 6463951, e-mail: ezinfo@postbus51.nl
Voor journalisten die informatie willen of die willen meereizen: Gerard Westerhof, persvoorlichter, telefoon (070) 379 7079, e-mail: g.p.m.westerhof@minez.nl