Gemeente Boxmeer


Start werkzaamheden Oeffeltse Raam

Na twee jaar van voorbereiding zijn de gemeente Boxmeer en het Waterschap Aa en Maas nu zover dat zij gezamenlijk de ecologische verbindingszone langs de Oeffeltse Raam aanleggen. Langs 9 kilometer Oeffeltse Raam zal een ecologische strook worden aangelegd van ca. 25 emeter breed voor flora, fauna en natuurgerichte recreatie. De totale kosten voor het project bedragen ca. 2.500.000,--. De zone verbindt straks bestaande natuurgebieden en vormt daarmee een vergroot en uniek leefgebied voor de das, kleine zoogdieren, amfibieën en dagvlinders. Andere doelen zijn het realiseren van duurzaam waterbeheer en het ontwikkelen van een hoogwaardig leefmilieu met blijvende mogelijkheden voor natuurgerichte recreatie. De uitvoeringswerkzaamheden starten nog deze maand.

Duurzame natuurlijke ontwikkeling
Na twee jaar van intensieve voorbereiding hebben de gemeente Boxmeer en het Waterschap Aa en Maas in samenwerking met grondeigenaren, agrariërs, bos- en natuureigenaren de benodigde grond verworven langs de Oeffeltse Raam en kan er daadwerkelijk worden gestart met de graafwerkzaamheden.
Behalve de aanleg van tientallen poelen, houtwallen en andere landschappelijke elementen die nodig zijn om tot een ecologische verbindingszones te komen, wordt ook een aantal knelpunten opgelost. Op strategische plekken worden zogenoemde faunapassages aangelegd, zodat dieren veilig over kunnen steken bij drukke verkeerswegen. Ook worden enkele landschappelijke dwarsverbindingen gecreëerd om planten en dieren te laten migreren met andere belangrijke (natuur)gebieden zoals de Maasheggen.
Tevens worden er nieuwe gemarkeerde wandelroutes uitgezet waarmee het mogelijk wordt om vanuit de kleine kernen van deze nieuwe natuur te kunnen genieten.

Zien wat er gebeurt?
Geïnteresseerden kunnen zelf het veld in gaan of een bezoek te brengen aan de bouwkeet die in het gebied staat. De bouwkeet fungeert als informatie-unit waar omwonenden, geïnteresseerden en passanten informatie vinden over het project en over de planten en dieren. De informatie-unit is vanaf 3 juli op werkdagen geopend vanaf 10.00 uur. Werkzaamheden in het veld duren van 25 juni tot en met voorjaar 2007.