HR-managers blijvend positief werkgelegenheidsontwikkeling

Hrm-index

Dit is een origineel persbericht.

PERSBERICHT

Gouda, 3 juli 2006

HR-managers blijvend positief over werkgelegenheidsontwikkeling. Dit blijkt uit de resultaten van de in juni gehouden enquête van HRMindex.nl onder meer dan 1000 HR-managers. De enquête wordt sinds januari 2004 maandelijks verricht en geeft een goede voorspelling voor de ontwikkeling van de werkgelegenheid in de komende 6 maanden en een goed beeld van de situatie op het moment van enquêteren. Daarnaast wordt inzicht verschaft in de ontwikkeling van moeilijk vervulbare vacatures die HR-managers verwachten voor de komende 6 maanden.

De resultaten van juni 2006:

Hoofdindex: De verwachte ontwikkeling van de werkgelegenheid De HRM-index van juni is uitgekomen op 69,3 (mei: 69,7). De index blijft hiermee op een hoog peil. De positieve verwachting van de responderende HR-managers lijkt hiermee, ondanks een lichte daling, stand te houden. Het percentage respondenten dat de komende 3 tot 6 maanden een stijging van de werkgelegenheid verwacht, komt in juni op 50,5%, waar in mei nog 51,5% werd gemeten. In juni 2005 werd nog 31,4% gemeten. Het percentage HR-managers dat een afname verwacht, bedraagt in juni 2006 11,9% (een laagterecord), waar dit een jaar geleden nog 23,3% was. Uit de achterliggende cijfers blijkt opnieuw dat vooral groei verwacht wordt in de werkgelegenheid voor functies in ICT, Productie en Techniek en vooral Verkoop.

Deelindex: De huidige ontwikkeling van de werkgelegenheid

De deelindex van de actuele werkgelegenheidsontwikkeling komt in juni uit op 64,0, een daling ten opzichte van mei (67,4). Wanneer we de cijfers van het afgelopen jaar bekijken lijkt de reële groei, ondanks deze lichte daling, toch echt op stoom te komen. In juni 2005 werd nog een stand van 52,6 gemeten. 43,2% ziet een reële stijging, 41,6% ziet geen verandering en 15,2 ziet een afname van de werkgelegenheid in juni. Uit de achterliggende cijfers blijkt dat men vooral een toename ziet van werkgelegenheid in Productie en Techniek, ICT en met name Verkoop.

Deelindex: Verwachting t.a.v. moeilijk vervulbare vacatures De deelindex voor de moeilijk vervulbare vacatures staat in juni op 70,8 (mei 71,3). Precies een jaar geleden stond deze deelindex nog op 53,8 en in juni 2004 nog op 48,1. Responderende HR-managers spreken dus opnieuw de verwachting uit dat het aantal moeilijk te vervullen vacatures fors blijft toenemen. De achterliggende cijfers geven aan dat ze het komende halfjaar vooral problemen verwachten bij het aantrekken van personeel in Productie en Techniek, Verkoop en ICT.

Commentaar Carel van den Boogaart op de HRM-index(en) van juni 2006:

Veel nieuws valt aan mijn commentaar van de afgelopen maanden niet toe te voegen. De verwachtingen ten aanzien van de werkgelegenheidsgroei en de reële groei blijven positief. Zorgpunt blijft wat mij betreft (ja, daar heb je hem weer) het feit dat ook de index voor de moeilijk vervulbare vacatures zich op een hoog peil handhaaft. Het is de vraag wanneer de oververhitting toeslaat wanneer dit cijfer zo hoog blijft. In een land als Denemarken vreet men al voor oververhitting van de economie met de angst voor een nieuwe loon-prijsspiraal, nu de werkloosheid tot 4,5% is gedaald. Wanneer werkgevers in Nederland met een krap aanbod geconfronteerd blijven worden dan lijkt het voorspelbaar dat werknemers hun eisen individueel en collectief naar boven zullen bijstellen. Hier gehoor aan geven is natuurlijk geen probleem in de gevallen dat hier toegevoegde waarde tegenover staat. Inmiddels is gebleken dat veel werkgevers zich eind jaren negentig te vaak tot hogere arbeidsvoorwaarden hebben laten verleiden door werknemers die een dergelijke stijging niet waard bleken. Ik ben benieuwd of we hier met zijn allen wat van geleerd hebben. Of zullen we er, om wat voor vage redenen van noodzaak dan ook, opnieuw intuinen?

Technische toelichting:

De HRM-index wordt uitgedrukt in een waarde op een schaal van 0 tot 100. Bij een cijfer van 50 houden de verwachtingen elkaar exact in evenwicht. Bij een cijfer van bijvoorbeeld 52,3 verwacht een kleine meerderheid dat de werkgelegenheid een stijging zal laten zien. Een cijfer van 35,8 geeft aan dat een forse meerderheid een daling verwacht. De informatiepagina (www.hrmindex.nl) geeft meer gedetailleerde, gedifferentieerde informatie over de resultaten.

De index komt tot stand door beantwoording van een aantal vragen door Human Resources Managers. De HRM-index is gebaseerd op ruim 1000 volledig ingevulde reacties. Dit aantal geeft een zeer representatief beeld van de mening van alle Human Resources Managers op het gebied van de werkgelegenheid. Omdat HRM'ers als eerste binnen organisaties geconfronteerd worden met ontwikkelingen op werkgelegenheidsgebied vult de index een lacune op binnen de bestaande indicatoren over de arbeidsmarktontwikkelingen. Niet alleen ten behoeve van HRM'ers zelf, maar ook voor financieel analisten, beleggers en andere speciale groepen. Wel dient opgemerkt te worden dat de situatie binnen kleinere bedrijven, waar over het algemeen geen HRM-professionals in dienst zijn, buiten beschouwing blijft.

Voor vragen over de HRM-index verwijzen we u naar onze website: www.hrmindex.nl Natuurlijk kunt u ook contact met ons opnemen:

HRM-index.nl
Oosthaven 39, 2801 PE GOUDA
Telefoon: 0182 - 59 60 05
Fax: 0182 - 59 60 08
E-mail: info@hrmindex.nl
Website: www.hrmindex.nl