Gemeente Barendrecht

Persbericht gemeente Barendrecht

Informatieavond met deskundigen in voorbereiding

Gemeente opnieuw in gesprek met telecomprovider

BARENDRECHT (maandag 3 juli 2006) - Wethouder Bas Nootenboom (Ruimtelijke Ordening) gaat dinsdag 4 juli in gesprek met de telecomprovider die een UMTS-mast wil plaatsen aan de Marijkesin- gel in Barendrecht. De gemeente heeft een gesprek met de telecomprovider aangevraagd nadat be- gin juni de resultaten van het Zwitserse onderzoek naar de gevolgen van UMTS-masten bekend wer- den. Tijdens het gesprek zal wethouder Nootenboom de telecomprovider vragen in ieder geval tot eind augustus te wachten met het plaatsen van de UMTS-mast. Dan vindt er een bijeenkomst plaats voor het college van b&w, de gemeenteraad en de bewoners. Tijdens deze openbare bijeenkomst vraagt de gemeente deskundigen om het Zwitserse onderzoek uitvoerig toe te lichten, zodat de ge- meente vervolgens een afgewogen beslissing kan nemen.

Begin juni werden de resultaten van het Zwitserse onderzoek bekend. De belangrijkste conclusie van het onderzoek is dat de elektromagnetische velden van UMTS-masten niet gevaarlijk zijn voor de volksgezond- heid. In reactie op de bekendmaking van de resultaten liet wethouder Nootenboom weten niet direct conclu- sies te trekken, maar eerst de resultaten te laten toelichten door deskundigen. Eind augustus gebeurt dit tijdens de openbare bijeenkomst. "Ik vind het belangrijk dat het college en de gemeenteraad over voldoende kennis beschikken voordat zij een besluit nemen over dit gevoelige en technisch ingewikkelde onderwerp. Alleen op basis van juiste informatie kan de gemeenteraad een besluit nemen dat zoveel als mogelijk recht doet aan zowel de gevoelens van bewoners als de feitelijke gevolgen van UMTS-masten voor de gezond- heid", aldus wethouder Nootenboom. Hij vervolgt: "Ik nodig voor de bijeenkomst uiteraard ook bewoners uit, zodat ook zij goed door onafhankelijke deskundigen worden geïnformeerd."

Voorgeschiedenis
De Barendrechtse gemeenteraad heeft lang naar het Zwitserse onderzoek uitgekeken. In april 2005 besloot de raad om verzoeken voor nieuwe vergunningsplichtige masten aan te houden in afwachting van de resul- taten van dit onderzoek. Dit betekent dat de gemeente bij huidige aanvragen voor de plaatsing van UMTS- masten geen vrijstelling verleent op het bestemmingsplan. Begin dit jaar trok het college, na een motie van de gemeenteraad, ook de vergunning voor de plaatsing van een UMTS-mast aan de Marijkesingel in. Na een uitspraak van de voorzieningenrechter en het advies van de commissie voor de bezwaarschriften bleken er echter geen wettelijke mogelijkheden om de intrekking van de verleende bouwvergunning te handhaven.

Noot voor de pers,