Vereniging van Recreatieondernemers Nederland


P E R S B E R I C H T

Driebergen, 30 juni 2006

Recreatiebedrijven gaan goede zomer tegemoet

De Nederlandse recreatiebedrijven gaan een goede zomer tegemoet. Komend weekeinde beginnen de eerste schoolvakanties (regio zuid). De campings en bungalowparken hebben volop reserveringen uit binnen- en buitenland en vaak zijn ze volgeboekt. Dat meldt RECRON, brancheorganisatie van recreatieondernemers in Nederland.

Jaarlijks vieren 5,8 miljoen buitenlanders een vakantie in Nederland, en verblijven 8,4 miljoen Nederlanders in eigen land op een camping of in een bungalow. Een piek hierbij ligt in de zomermaanden juli en augustus: drie miljoen mensen rusten in eigen land uit. De boekingen voor een zomervakantie bij een Nederlandse camping of bungalowpark zijn dit jaar later op gang gekomen dan in voorgaande jaren. Ook boekten mensen hun vakantie pas nadat het Nederlands voetbalelftal was uitgeschakeld op het WK. Maar nu, zo vlak voor het begin van de zomervakantie, zijn er ruim voldoende reserveringen. "Mensen gaan graag in Nederland op vakantie. Ze laten zich niet wegjagen door het kansje op een regenbui. En we beginnen deze zomer natuurlijk met prachtig weer", aldus Tim Bolweg, directeur van RECRON. Hij attendeert op de vele voorzieningen die de Nederlandse campings en bungalowparken te bieden hebben en het aanbod van veel en kwalitatief goed entertainment. "Veel recreatiebedrijven hebben goede indoor- voorzieningen, verharde wegen en een goede drainage van de kampeervelden. Niets staat een goede vakantie in de weg."
Nederland kent de beste campings van Europa. Van de 25 ANWB Eurotopcampings liggen er 13 in Nederland, met 3 bedrijven in de top-4. De beste Eurotopcamping is De Beerze Bulten in Ommen, die ook koploper is als Superplatz van de Duitse toeristenorganisatie ADAC. De Duitsers inspecteerden jaarlijks 6.000 campings in 33 landen. Slechts een handvol daarvan mag zich `Superplatz' noemen. Maar liefst elf van de zeventig `Superplatzen' concentreren zich in Nederland. Om de titel te verkrijgen moet de camping extra nadruk leggen op de kwaliteit van de voorzieningen en het sanitair.

Naast de campings melden ook de bungalowparken goede bezettingen. In dat segment is wel van enige prijserosie sprake, als gevolg van het aanbod van goedkope vliegvakanties naar zonzekere landen. "Voor wat je hier in vier weken aan toeristenbelasting betaalt, kun je een week naar Turkije", aldus RECRON.