Gemeente Son en Breugel


Onafhankelijke rekenkamercommissie aan de slag

De rekenkamercommissie van de gemeenten Best, Heeze-Leende, Nuenen, Son en Breugel en Waalre is op 1 mei officieel aan de slag gegaan. In de maanden april en mei zijn de leden van de commissie tijdens raadsvergaderingen in de betreffende gemeenten beëdigd. Onafhankelijk advies van de Rekenkamercommissie Alle gemeenten in Nederland moeten per 1 januari 2006 een rekenkamer hebben. Met de invoering van deze rekenkamers versterkt de wetgever de controlerende taken van de gemeenteraden. De vijf samenwerkende gemeenten hebben hierbij gekozen voor een volledig onafhankelijke rekenkamercommissie. De rekenkamer onderzoekt de doelmatigheid, de doeltreffendheid en de rechtmatigheid van het gemeentebeleid en adviseert de gemeenteraad. Het gaat er dus om dat de vijf gemeenten (nog) efficiënter en effectiever gaan functioneren.

Onderzoeksprogramma met inbreng van burgers
De commissie voert in de maanden mei en juni kennismakingsgesprekken met de gemeenteraden. De raden kunnen daarbij aangeven welke onderzoeksonderwerpen aan de orde moeten komen. Ook niet-gemeentelijke instanties en inwoners kunnen onderzoeksonderwerpen aandragen. Al deze onderwerpen worden door de commissie beoordeeld. Dit resulteert uiteindelijk in een onderzoeksprogramma dat in de tweede helft van 2006 aan de gemeenteraden wordt aangeboden. De rekenkamercommissie zal in de tweede helft van 2006 dus nog enkele onderzoeken uitvoeren en haar eerste aanbevelingen formuleren.

Deskundigheid vormt basis van commissie
De rekenkamercommissie bestaat uit drie onafhankelijke leden. Fred Heemstra (1950) is voorzitter van de rekenkamercommissie. Hij is hoogleraar Bedrijfskunde en Informatica en tevens organisatie-adviseur. Drs. Walter Gouw (1965) heeft Beleids- en Organisatiewetenschappen gestudeerd en is eveneens organisatie-adviseur. Drs. Wil Lindelauf RA RO (1963) heeft Bedrijfseconomie, Accountancy en Operational Auditing gestudeerd. De drie leden hebben ruime ervaring met het uitvoeren van evaluatie-onderzoeken bij (gemeentelijke) overheidsorganisaties.

Voor meer informatie, kijk ook bij:

Rekenkamer-commissie