Gemeente Krimpen aan den IJssel


Eikenprocessierups in Krimpen
Op een aantal eikenbomen in de gemeente Krimpen aan den IJssel is de eikenprocessierups aangetroffen. Door contact met de brandharen van deze rups kunnen klachten ontstaan zoals jeuk, huiduitslag, irritatie aan de ogen of aan de luchtwegen. Van de 1007 eiken die er in de gemeente zijn, is meer dan de helft gecontroleerd. Geconstateerd is dat nu vijftien bomen last hebben van de eikenprocessierups. Het gaat dus om een relatief klein aantal. In de komende week worden ook de overige bomen nagekeken. Wanneer eikenprocessierupsen zijn gevonden, worden deze zo snel mogelijk op een milieuvriendelijke manier bestreden door een professioneel bedrijf.

Eikenprocessierups

De eikenprocessierups is de larve van een nachtvlinder die haar eitjes legt in de toppen van eikenbomen. Daar overwinteren ze. Eind april, begin mei komen de rupsen uit de eitjes. Na een aantal vervellingstadia zijn ze in juli volgroeid. Na de derde vervelling krijgen de rupsen brandharen. Dit is tussen half mei en eind juni. In juli verpoppen de rupsen zich tot vlinder. De vrouwtjes leggen daarna hun eitjes, waaruit volgend jaar weer jonge rupsen komen.

Klachten door brandharen

Er zijn vooral risicos voor de gezondheid in de periode dat de eikenprocessierupsen brandharen krijgen (half mei tot eind juni) en bij verdere verspreiding van deze brandharen door de wind (juli tot september). Ook in lege nesten zitten nog brandharen. Met hun weerhaakjes dringen de pijlvormige haren bij aanraking gemakkelijk in de huid, ogen of luchtwegen. Stoffen die daarbij vrijkomen, roepen reacties op die lijken op allergische reacties. Deze reacties verschillen per persoon. De huidirritaties die binnen acht uur optreden, zijn rood en pijnlijk en gaan gepaard met hevige jeuk, die tot twee weken kan aanhouden. Als de brandharen in de ogen komen, kan binnen enkele uren een rode, pijnlijke en jeukende zwelling en irritatie optreden. Inademing van de brandharen kan leiden tot irritaties en ontstekingen van het slijmvlies van de neus, keel en luchtwegen.

Ongemak voorkomen

De gemeente raadt inwoners aan elk contact met de rupsen en resten ervan te vermijden. Ga na aanraking van de rupsen of haren niet krabben of wrijven, maar was of spoel de huid of ogen goed met water. Was zonodig ook kleren. Klachten verdwijnen over het algemeen binnen twee weken. Een zachte crème met kamfer of menthol kan verlichting geven. Bij ernstige klachten wordt aangeraden contact op te nemen met de huisarts.

Meer informatie
Op internet is veel informatie te vinden over de eikenprocessierups. Bijvoorbeeld op www.brabant.nl/eikenprocessierups. Voor meer informatie kunt u contact openemen met bureau Communicatie, telefoon 0180-540627.

Krimpen aan den IJssel