Gemeente Doetinchem

Nieuwe buurtbemiddelaars gecertificeerd


-3 juli 2006-
Wethouder Otwin van Dijk reikt woensdag 5 juli aan zes nieuwe buurtbemiddelaars een certificaat uit als afsluiting van de basistraining buurtbemiddeling. Na de start in september 2004 zijn nu tien gediplomeerde vrijwilligers als buurtbemiddelaars aan het werk.

De training werd gegeven door een Landelijk Expertisecentrum Buurtbemiddeling (LEB) erkend trainingsbureau. Tijdens de training leerden de cursisten meer over communicatie, conflicten en wat te doen en laten in verschillende fasen van een bemiddeling. Bovendien hebben ze geleerd hoe ze kunnen omgaan met verschillende situaties.

In het eerste jaar van buurtbemiddeling zijn circa 60 klachten afgehandeld. Sinds september 2005 zijn zo'n 77 klachten gemeld. Meer dan de helft daarvan wordt opgelost of doorverwezen naar een instantie zoals bijvoorbeeld vluchtelingenwerk of maatschappelijk werk. Een kleine groep wil echter niet in gesprek.
In Doetinchem gaan de meeste meldingen over pesterijen en ruzies, geluidsoverlast van muziek, van kinderen of van woongeluiden. Bij een conflict proberen buren er eerst met elkaar uit te komen, lukt dit niet dan biedt buurtbemiddeling een kans om in gesprek te gaan met de buren. De bemiddelaars zorgen voor rust, kiezen geen partij en zoeken naar oplossingen.

Toekomst buurtbemiddeling
Het aantal meldingen laat zien dat buurtbemiddeling voorziet in een behoefte. In de toekomst moet buurtbemiddeling meer aansluiten bij het wijkgericht werken.
Het is onder andere de bedoeling dat er trainingen conflicthantering in buurt- en wijkcentra gegeven worden voor wijkwachten maar ook voor buurtbewoners. De buurtbemiddelaars gaan meer actief de wijk in, zeker waar zich problemen voordoen. Zo wordt de drempel naar buurtbemiddeling zo laag mogelijk. Buurtbemiddeling wil in de toekomst bijvoorbeeld probleemgroepen aantrekken als bemiddelaars. Verder moet er meer kennis en ervaring tussen wijkagenten, opbouwwerkers en sleutelfiguren worden uitgewisseld.

Wat is buurtbemiddeling
Getrainde vrijwilligers proberen ruziënde partijen weer aan de praat te krijgen en hen zelf een oplossingen te laten bedenken. De vrijwilligers hebben een geheimhoudingsplicht en de bemiddeling is gratis. Een groot voordeel is dat bewoners hun problemen niet meteen bij politie of justitie neerleggen, maar proberen onder begeleiding van bemiddelaars er onderling uit de te komen.