Socialistische Partij

Actiewebsite Help-Sibel.nl maakt goede start

03-07-2006 * Harry van Bommel (SP) en Jules Maaten (VVD) hebben gisteren de campagnewebsite help-sibel.nl gelanceerd op het Rotterdamse culturele festival Metropolis. De politici vragen steunbetuigingen voor het verzoek om amnestie voor de zwakbegaafde Rotterdamse Sibel Yalvac, die in Indonesië 10 jaar gevangenisstraf heeft gekregen wegens drugssmokkel.

De website werd gelanceerd in aanwezigheid van Muhammed Yalvac, de broer van Sibel. In zeer korte tijd hebben al hebben bijna 2000 mensen hun handtekening gezet onder de petitie die is begonnen door SP-Kamerlid Van Bommel en VVD-Europarlementariër Maaten. Zij willen met de handtekeningen de Indonesische regering vragen Yalvac amnestie te verlenen. De vrouw werd in 2003 gearresteerd op het vliegveld van de Indonesische hoofdstad Jakarta. In 2004 werd zij daar veroordeeld tot tien jaar gevangenisstraf wegens drugssmokkel.

Twee onafhankelijke Nederlandse experts, een psycholoog en een reclasseringsambtenaar, hebben Sibel onderzocht. Zij verklaren dat ze verminderd toerekeningsvatbaar is. Ze is door meedogenloze criminelen misbruikt voor hun drugshandel en gaat een jarenlange hel tegemoet.

Inmiddels zijn al bijna 2000 handtekningen verzameld

De handtekeningenactie loopt tot eind juli. Op 31 juli worden de handtekeningen aangeboden aan de Indonesische ambassade. In het Aziatische land wordt ieder jaar rond 17 augustus, de Indonesische onafhankelijkheidsdag, aan een aantal gevangenen amnestie verleent. Van Bommel en Maaten vragen met de handtekeningenactie de Indonesische overheid, 'gezien haar bijzondere omstandigheden', dan ook vrij te laten.