Rabo Champions Trophy Women

Oranje Dames verslaat India

Het Nederlands dameselftal heeft de oefenwedstrijd tegen India met 4-1 gewonnen. In de eerste helft had de ploeg van Marc Lammers moeite met de toekomstig tegenstander op het WK. Pas na de rust kreeg Oranje meer grip op India en won het onder meer dankzij een doelpunt van debutante Eva de Goede met mooie cijfers.

Tijdens de ochtendtraining werd duidelijk dat Nienke Kremers het duel met India aan zich voorbij moest laten gaan. De middenveldster van Den Bosch heeft last van haar bovenbeen en laat voor alle zekerheid een echo maken in het ziekenhuis. Kremers keek daarom vanaf de tribune naar de oefenwedstrijd tegen India. Dat gold ook voor Kim Lammers en Eefke Mulder. Beide speelsters hadden afgelopen week niet voluit kunnen trainen. `En ik wilde deze wedstrijd alleen met fitte speelsters spelen', aldus Lammers.

Grip
Nederland had in de eerste helft tijd nodig om te wennen aan het spel van India. Soms aanvallend met vijf of zes speelsters, dan weer met tien speelsters achter de bal. Oranje kreeg maar moeizaam grip op India. Bovendien haperde de strafcorner in het eerste kwartier. Vier pogingen bleven ombenut, mede door toedoen van de snelle Indiase verdedigsters. Pas in de twintigste minuut was het voor de eerste keer raak. Janneke Schopman tekende uit een strafcornervariant voor de 1-0.

Eerste klap
Het feit dat Oranje moeite had met India, bewees volgens Lammers de waarde van het oefenduel. `Het is een tegenstander waar we niet vaak tegen spelen. We moeten aan hun speelwijze wennen. Nu hebben we een hele videoband met nuttig materiaal dat we kunnen bekijken.' De wedstrijd had bovendien ook een psychologisch effect, dacht Lammers. `We winnen van onze eerste WK-tegenstander met 4-1. De eerste klap is een daalder waard. We weten nu waar we op moeten letten als we straks in Madrid de openingswedstrijd tegen hen moeten spelen.'

Debutante
In de tweede helft vond Oranje dus een antwoord op het spel van India. Door snel te combineren en veel over de vleugels te spelen, creëerde de ploeg van Lammers handenvol kansen. Sylvia Karres maakte op aangeven van de sterk spelende Minke Smabers de 2-0, gevolgd door de 3-0 van debutante Eva de Goede. Naomi van As maakte in de slotfase het vierde Nederlandse doelpunt.

Speldenprik
Dat India best aardig kan hockeyen, bleek een kwartier na de rust. Uit een fraaie strafcornervariant scoorde één van de Indiaase dames, die de gehele Nederlandse defensie verraste. Het was niettemin een speldenprik, want Nederland gaf in defensief opzicht vrijwel niets meer weg. Zo besloot Oranje een nuttige oefenwedstrijd in de aanloop naar de Champions Tropy. Komende woensdag oefent Nederland nog tegen Argentinië. Een dag later maakt Marc Lammers zijn definitieve selectie bekend.

Nederland-India 4-1 (1-0)
20. Schopman (sc) 1-0, 39 Karres 2-0, 42. De Goede 3-0, 46. India 3-1, 68. Van As 4-1.
Strafcornerverhouding: 8-1
Opstelling Nederland: De Roever; De Bruijn, Booij, Schopman, Paumen; Dijkstra, Moreira de Melo, Smabers; Hoog, Karres, De Goede. Wissels: Voskamp, Van Geenhuizen, Van As, Polkamp.