Gemeente Gorssel

Bestrijding eikenprocessierups

De afgelopen weken zijn enkele nesten aangetroffen van de eikenprocessierups in eikenbomen in de gemeente Lochem. Enkele daarvan zijn inmiddels bestreden. Voor dit jaar is een aanpak voor de bestrijding van de rupsen opgesteld.

Registratie en indeling
Meldingen over aangetroffen nesten worden door ons geregistreerd en ingedeeld in één van de vastgestelde rubrieken. In welke rubriek een nest wordt ingedeeld is voornamelijk afhankelijk van de locatie. Voor elke rubriek geldt een andere aanpak.

Rubriek 1
Locatie
Nesten op gemeentelijk eigendom binnen de bebouwde kom of op plekken waar burgers frequent aanwezig zijn. Denk aan fiets- en wandelpaden en in de buurt van campings of picknickplaatsen.
Aanpak
Deze meldingen worden zo spoedig mogelijk afgehandeld.

Rubriek 2
Locatie
Nesten op gemeentelijk eigendom waar burgers niet frequent aanwezig zijn.
Aanpak
Deze meldingen worden verzameld en worden gezamenlijk bestreden. Dit gebeurd voordat de rupsen zich gaan verpoppen, dus voordat de vlinders uit gaan vliegen (voor augustus 2006).

Rubriek 3
Locatie
Nesten op particuliere grond.
Aanpak
De gemeente verwijst de eigenaar door naar een gespecialiseerd bedrijf die zij kunnen inhuren om het nest te bestrijden.

Mocht u een nest van de eikenprocessierups aantreffen wilt u hier dan melding van maken. Hiervoor kunt u de gemeente Lochem bellen op (0573) 28 92 22.

Eikenprocessierups
De eikenprocessierups is de larve van een nachtvlinder. Het is een behaarde rups die in de maanden mei, juni en juli op eikenbomen voorkomt. De rupsen gaan groepsgewijs (in processie) op zoek naar voedsel (eikenbladen) en kunnen gezondheidsklachten veroorzaken zoals jeuk, huiduitslag en irritatie aan ogen of luchtwegen.

Meer informatie
Met eventuele vragen over de rups of gezondheidsklachten kunt u terecht bij GGD Gelre-IJssel, telefoon (0570) 66 46 64 of www.ggdgelre-ijssel.nl (zoeken op eikenprocessierups). Ook kunt u contact opnemen met de afdeling Publiekscontacten van de gemeente Lochem telefoon (0573) 28 92 22.