Universiteit Utrecht

Persbericht van de Universiteit Utrecht

Faculteit Geowetenschappen

3 juli 2006

Stroming en transport in poreuze media

2,5 miljoen euro voor Duits-Nederlands samenwerkingsproject

De Universiteit Stuttgart, de Technische Universiteit Delft, de Technische Universiteit Eindhoven en de Universiteit Utrecht (penvoerder Nederland) ontvangen de komende 4,5 jaar een budget van 2,5 miljoen euro voor een onderzoeksproject over 'stroming en transport in poreuze media'. Oorsprong van het onderwerp ligt in de aardwetenschappen (grondwaterstromingen), maar in het Duits-Nederlandse project komen ook onderwerpen aan de orde als de optimalisatie van brandstofcellen en CO2 opslag.

De nadruk van het project 'International Research Training Group: Non-linearities and upscaling in porous media' ligt op nieuwe fundamenteel-wetenschappelijke ontwikkelingen, waaronder de ontwikkeling van methoden en modellen. Daarnaast richt het onderzoek zich op (technische) toepassingen, zoals optimalisatie van brandstofcellen, CO2 sequestratie en de voorspelling van het bezwijkgedrag van dijken. Maar ook andere toepassingen als papierproductie en toepassingen in de biomechanica (werking van de lever) behoren tot de mogelijkheden.

Financiering

Het budget voor dit project is beschikbaar gesteld door het Deutsche Forschungsgemeinschaft (DFG) en de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO). Het grootste deel van dat bedrag wordt opgebracht door DFG en gaat naar de Universiteit van Stuttgart voor negen nieuwe aio's en een postdoc. Het Nederlandse budget is onder andere bestemd voor reizen van onderzoekers naar Stuttgart. Elke Duitse aio heeft ook een Nederlandse supervisor en een bestaande Nederlandse aio als tegenhanger.

Meer informatie

Het projectvoorstel is te downloaden via het persbericht op www.uu.nl/nieuws.

Voorlichter Roy Meijer, (030) 253 3705, r.e.t.meijer@uu.nl