Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen

03-07-2006

Drie KNAW-instituten 'zeer goed tot excellent'

Drie van de zeventien onderzoeksinstituten van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) zijn onlangs door internationale evaluatiecommissies beoordeeld als 'zeer goed tot excellent'. Het betreft het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO), het Koninklijk Instituut voor Taal-, Land- en Volkenkunde (KITLV) en het Interuniversitair Cardiologisch Instituut Nederland (ICIN).

De wetenschappelijke instituten van de KNAW worden elke zes jaar onderworpen aan een externe evaluatie. Dit gebeurt volgens de afspraken die met de VSNU en NWO zijn vastgelegd in het Standard Evaluation Protocol 2003-2009 for Public Research Organisations. De commissies kijken niet alleen naar de wetenschappelijke resultaten van de afgelopen jaren, maar ook naar de strategie en nieuwe ontwikkelingen.

Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW)
Het NIOO doet fundamenteel en strategisch onderzoek aan individuele organismen, populaties, levensgemeenschappen en ecosystemen. Het onderzoek is verspreid over drie centra. Het Centrum voor Limnologie (CL) in Nieuwersluis onderzoekt de ecologie van het zoete water. Het Centrum voor Estuariene en Mariene Ecologie (CEME) in Yerseke concentreert zich op het brakke en het zoute water en het Centrum voor Terrestrische Ecologie (CTE) in Heteren houdt zich bezig met de ecologie op het land. Het commissieoordeel 'zeer goed tot excellent' wordt ondersteund door de bibliometrische analyse waaruit blijkt dat het NIOO met haar publicaties op significante wijze boven de gemiddelde mondiale impact uitstijgt.

Koninklijk Instituut voor Taal-, Land- en Volkenkunde (KITLV-KNAW) Het KITLV heeft tot doel de bevordering van de antropologie, taalkunde, sociale en historische wetenschappen van Zuidoost-Azië, het Zuidzeegebied en het Caraïbisch gebied. Speciale nadruk wordt daarbij gelegd op Indonesië, Suriname, de Nederlandse Antillen en Aruba. Het instituut legt zich toe op het verzamelen en toegankelijk maken van boeken en andere documenten, het verrichten en stimuleren van onderzoek en het publiceren van boeken en tijdschriften. Het KITLV heeft zijn hoofdvestiging in Leiden en een nevenvestiging in Jakarta. Het KITLV als geheel kreeg de kwalificatie 'zeer goed'. De collecties van het instituut zijn als 'excellent' aangemerkt. Het leiderschap, de academische reputatie en de vestiging in Jakarta zijn aangemerkt als 'zeer goed tot excellent'.

Interuniversitair Cardiologisch Instituut Nederland (ICIN -KNAW) Het ICIN is een alliantie van de acht academische cardiologische afdelingen in Nederland. Samen coördineren, stimuleren en verrichten ze onderzoek naar oorzaak en behandeling van hart- en vaatziekten. Het ICIN maakt gebruik van de infrastructuur van de academische centra (voor het patiëntgebonden onderzoek) en de experimentele cardiologische afdelingen (voor het meer basale onderzoek). Sinds 2001 bestaat een intensieve samenwerking met het Hubrecht Laboratorium-KNAW op het gebied van de ontwikkelingsbiologie van het hart. Volgens de internationale peer committee is het onderzoek van het ICIN van excellente kwaliteit en heeft dit wezenlijk bijgedragen aan de zeer hoge internationale reputatie van het Nederlandse cardiovasculaire onderzoek. De bibliometrische analyse laat zien dat de resultaten in hoog genoteerde tijdschriften worden gepubliceerd en dat de impact van de ICIN publicaties, gemeten aan de citaties, significant boven het internationaal gemiddelde uitgaat. Daarnaast wordt het ICIN geprezen voor de manier waarop het instituut daadwerkelijk bijdraagt aan de opleiding van promovendi en, via zijn fellow-programma, aan de loopbaan van jonge onderzoekers. Ook voor het ICIN-hooglerarenprogramma bestond bij de commissie grote waardering.

De volledige evaluatiedossiers zijn te vinden op de website van de KNAW: www.knaw.nl/organisatie/evaluatie.html. De stukken zijn daar ook als pdf-bestanden te downloaden.

KNAW, Het Trippenhuis, Kloveniersburgwal 29, Amsterdam. Postbus 19121, 1000 GC Amsterdam.
Afdeling Voorlichting tel. 020-5510733, fax 020-6204941. voorlichting@bureau.knaw.nl