Gemeente Aalten


03-07-2006
Landschapsontwikkeling
Inwoners zien kansen en mogelijkheden

Inwoners van Aalten zien kansen voor het landschap! Een terugblik en een blik vooruit.
De informatieavonden over het landschapsontwikkelingsplan zijn goed bezocht.
In een beeldende presentatie zijn de aanwezigen meegenomen door het Aaltense landschap. Op verschillende manieren zijn doorkijkjes gemaakt naar de toekomst toe. Hoe willen we omgaan met recreatie? Hoe zal de agrarische sector zich verder ontwikkelen en welke ontwikkelingen zijn verder nog in het buitengebied te verwachten?
Het is de aanwezigen duidelijk geworden dat veranderingen in het buitengebied veel effect hebben op hoe we het landschap ervaren en welke functies we het landschap toedichten.
Kortom men onderschreef de ambitie van de wethouder T. Wikkerink om niet aan het toeval over te laten hoe het landschap er straks uit zal zien. Niet alles is te sturen, vrijwilligheid is juist een uitgangspunt, maar wel kan de gemeente de wenselijke richting stimuleren en actief medewerking verlenen aan initiatieven van ondernemers of organisaties die de kwaliteit van het landschap versterken.
Vele voorstellen, onderwerpen en ook bestaande projecten passeerden te revue. Enkele voorbeelden: de wens om oude school- en kerkenpaden te herstellen, een compensatiebeginsel hanteren wanneer groen verdwijnt, groene uitloopgebieden creëren rond dorpen en kernen, hooilandbeheer in de gemeente handhaven etc. etc.
Natuurlijk waren er ook kritische kanttekeningen. Het signaal dat er wel voldoende ruimte moet blijven voor de ontwikkeling van de landbouw is heel duidelijk afgegeven. Ook het thema water is uitvoerig aan bod gekomen. Ruimte geven aan een meer natuurlijker loop van de beken en daarbij ook het water beter en langer vasthouden in het gebied. Een aantal inwoners namen de kans waar om hun ongenoegen te uiten over ontwikkelingen van bedrijventerreinen langs de weg en het landbouwontwikkelingsgebied. Maar daarover was de wethouder heel duidelijk: wanneer procedures inclusief inspraaktermijnen zijn afgerond is dit een gepasseerd station en de gelegenheden om daarop te reageren voorbij.
Nu bij de ontwikkeling van het LOP is het juist de bedoeling ontwikkelingen op elkaar af te stemmen en ervoor te zorgen dat de kwaliteit van het landschap versterkt wordt op een manier waarvoor draagvlak is onder de bevolking. Daarbij kun je niet iedere wens vervullen. De boodschap is: ' Zie het als een uitdaging zowel voor de ondernemers als voor de burgers om hieraan een bijdrage te leveren". Één van agrariërs deed daarbij een creatieve oproep: Adopteer een eik in het landschap en laat zien wat het landschap je waard is. Hoe gaat het verder:
In onderstaand schema is de planning te zien.
De opstellers van het LOP gaan nu aan het werk om alle bestaande gegevens op een rijtje te zetten. Daarbij zullen zij ook actuele nationale, provinciale en gemeentelijke (beleids)plannen met elkaar in verband brengen en daaruit de opgaven voor de gemeente destilleren voor alle thema's die van belang zijn voor het LOP. De ontwikkelingen van de toekomstscenario's is de volgende stap. In oktober kunt u opnieuw een uitnodiging verwachten om daar over mee te denken en u uit te spreken.
Planning Traject Landschapsontwikkelingsplan Aalten Februari - Juli 2006
Onderzoeksfase
Verkenning gebied en inventarisatie
Landschapskwaliteitstoets
Instelling klankbordgroep
Informatieavonden voor inwoners
( 29 mei en 1 juni)
Augustus - Oktober 2006
Ontwikkeling Visie en Strategie
Drie verschillende scenario's
Advies/commentaar klankbordgroep
Avonden voor inwoners en keuze
Verantwoording keuze voor één scenario

November - Maart 2007
Uitwerken Visie voor de deelgebieden
Opstellen uitvoeringsprogramma
Overleg gemeente/ provincie/ waterschap
Advies klankbordgroep
Projectenmarkt voor inwoners

April - Oktober 2007
Definitieve uitwerking visie en
Uitvoeringsprogramma
Besluit college en gemeenteraad

Vragen of projectideeën kunt u aanleveren bij de gemeente: b.hamers@aalten.nl of per post