Ingezonden persbericht


Persbericht, 3 juli 2006

Nederlands fotomuseum eerste museum met professionele online fotowinkel

Snel en overzichtelijk foto's bestellen via www.nederlandsfotomuseum.nl

Het Nederlands fotomuseum is het eerste museum dat het mogelijk maakt om via de webwinkel - voorzien van een uniek offertesysteem- de collectie in te zien en foto's online te bestellen, te betalen en te downloaden. Met name voor professionele beeldgebruikers, zoals kranten, uitgevers, tentoonstellingsmakers en reclamebureaus vergroot dit de vrijheid in het zoeken en downloaden van beelden uit de museumcollectie. Momenteel zijn er 90.000 foto's op de site te vinden en elke dag komen er nieuwe bij. Uiteraard zijn de medewerkers van de afdeling Collecties nog steeds beschikbaar voor zoekopdrachten in de totale collectie van zo'n 4 miljoen beelden.

Maar ook voor particulieren biedt de website de mogelijkheid om zelf de collectie te doorzoeken en favoriete foto's apart te zetten. Naast het direct downloaden van kleine digitale bestanden kan men met de hand afgedrukte barietafdrukken van museale kwaliteit bestellen om bijvoorbeeld bij speciale gelegenheden cadeau te doen (verkoopprijs vanaf 225,-).

Boekwinkel ook online Ook de fotoboeken uit de museumwinkel zijn via de website online te bestellen en te betalen. De boekwinkel van het museum richt zich met name op de Nederlandse fotografie en beschikt over elders niet meer te verkrijgen titels.

Webwinkel met uniek offertesysteem Het Nederlands fotomuseum heeft deze webwinkel met een uniek offertesysteem, waarin naadloos de algemeen geldende Richt-prijzen Fotografie voor het publiceren van foto's zijn verwerkt, door Pictura laten bouwen. Pictura bouwt de complete website van het fotomuseum. Deze website moet uiteindelijk dé plek worden voor de fotografie van Nederland. Met de ontwikkeling van de web-winkel maakt het museum het ook voor andere foto-instellingen mogelijk om hun collecties op dergelijke wijze te ontsluiten.

De museumcollectie
Het Nederlands fotomuseum beheert de archieven van zo'n 129 Nederlandse fotografen, waaronder die van Paul Citroen, Martien Coppens, Ed van der Elsken, Nico Jesse, Peter Martens, Cas Oorthuys en Piet Zwart. Hun werk en de archieven van vele andere fotografen uit de collectie spelen nemen een belangrijke plek in in de geschiedenis van de Nederlandse fotografie. In de collectie zijn foto's te vinden over talloze onderwerpen uit de vorige eeuw zoals de Tweede Wereldoorlog, de Watersnoodramp van 1953, de dekolonisatie van Indonesië of van beroemdheden als John F. Kennedy en The Beatles. Daarnaast zijn er ook foto's van Amsterdam, Den Haag, Rotterdam, en van bijna elke andere plek in Nederland. Ook het buitenland ontbreekt niet in de collectie. De afdrukken, negatieven en dia's worden bewaard in gekoelde kluizen. Een belangrijk deel van de inkomsten uit fotoverkoop wordt door het museum afgedragen aan de fotografen of hun erven.