Waarschuwing LID: Jakobskruiskruid sluipmoordenaar voor vee

Dierenbescherming

http://www.dierenbescherming.nl

LID waarschuwt voor Jakobskruiskruid

Onschuldig ogend geel plantje blijkt sluipmoordenaar voor vee

Den Haag, 3 juli 2006 - Het Jakobskruiskruid staat in bloei. Op het eerste oog een schattig plantje met gele bloemetjes dat op dit moment in enorme aantallen te zien is in de Nederlandse weilanden en bermen. Maar wat veel mensen niet weten is dat het puur gif is voor vele dieren zoals paarden, runderen en geiten. Waarschijnlijk honderden dieren per jaar worden geveld door het eten van het verslavende kruid. En omdat de plant razendsnel voortwoekert, groeit het probleem steeds verder. De LID (Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming) waarschuwt daarom nadrukkelijk voor het onschuldig ogende Jakobskruiskruid.

De plant is te vinden in menig weiland waar paarden, runderen en geiten in grazen. Wat veel particulieren, maar ook nogal wat dierenartsen, niet blijken te weten is dat het eten van het Jakobskruiskruid (zowel gedroogd als vers) vaak tot een verschrikkelijke dood leidt bij deze dieren. Het gif in de plant tast de lever aan en zorgt in eerste instantie voor symptomen als conditie- en gewichtsverlies, een doffe vacht en het loslaten en openbarsten van de huid.

Als niet op tijd wordt geconstateerd dat het dier zichzelf vergiftigt door het eten van Jakobskruiskruid, raakt het uiteindelijk in een terminaal stadium van ongeveer twee dagen waarin geen redding meer mogelijk is. Symptomen zijn: geelzucht, koorts, vallen en opstaan, delirium, ernstige pijnen, blindheid en verlamming.

De precieze hoeveelheden dieren die aan Jakobs-vergiftiging overlijden zijn niet helder, aangezien de juiste doodsoorzaak door dierenartsen vaak niet wordt vastgesteld. De LID vermoedt echter dat het in de honderden op jaarbasis loopt. Het plantje groeit namelijk niet alleen in grote hoeveelheden in de Nederlandse weiden, het wordt ook regelmatig in gedroogde vorm aangetroffen in hooi dat als voedsel aan het vee wordt aangeboden.

De LID probeert veehouders (zowel bedrijven als particulieren) zoveel mogelijk te wijzen op het gevaar van Jakobskruiskruid op het land en adviseert het kruid grondig, met wortel en al, uit de grond te verwijderen. Als dit niet op de juiste wijze gebeurt, heeft het kruid een te grote kans om zich weer opnieuw te ontwikkelen en voort te planten.

Wegens de relatieve onbekendheid van het dodelijke Jakobskruiskruid is de LID vooralsnog terughoudend met het beboeten van veehouders die het plantje in de wei hebben staan. Als het kruid na serieuze waarschuwingen echter nog steeds niet wordt verwijderd, kan dit leiden tot een boete of proces-verbaal wegens opzettelijke verwaarlozing van dieren.


---