Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

KNMG reageert op RVZ-advies Zinnige en duurzame zorg: Inhoudelijke en niet financiële criteria moeten noodzakelijke zorg bepalen

Utrecht, 3 juli - De KNMG is niet tegen pogingen om kosteneffectiviteit van medische interventies zoveel mogelijk te objectiveren. De KNMG vindt wel dat noodzakelijke zorg primair aan inhoudelijke en niet alleen aan financiële criteria moet worden afgemeten. Dat debat moet nog gevoerd worden; de KNMG is gaarne bereid in deze principiële discussie te participeren. Hiermee reageert de KNMG op het advies van de Raad voor de Volksgezondheid & Zorg (RVZ) van 28 juni "Zinnige en duurzame zorg". Kernboodschap van het rapport is dat er duidelijke grenzen moeten worden gesteld aan de zorg die uit gemeenschapsgelden wordt betaald, omdat de zorguitgaven sneller groeien dan de economie. Daarom vindt de RVZ dat hard moet worden gemaakt welke zorg echt noodzakelijk is en welke niet. De KNMG vindt al jaren dat dit debat moet worden gevoerd, maar betwijfelt of de oplossing die de RVZ kiest tot het gewenste resultaat leidt.

De RVZ stelt een methode voor om te bepalen welke zorg wel en niet uit de zorgverzekering mag worden vergoed. Eerste stap is het bepalen van de kosten - effectiviteitsratio van een behandeling en de ernst van die ziekte waarvoor de behandeling bedoeld is. Als de kosten te hoog zijn in relatie tot de opbrengst van de behandeling, moet deze niet worden vergoed. De tweede stap is dat deze uitkomst maatschappelijk getoetst wordt op rechtvaardigheid. Dit zou de uitkomst van stap 1 kunnen wijzigen, maar die wijziging moet dan wel expliciet verantwoord worden. Er moet een instantie in het leven worden geroepen die erop toe ziet dat de besluitvorming in stap 1 en stap 2 ordentelijk verloopt.

De RVZ haalt voor stap 1 een al lang bekende methode uit de kast: bepaal de zinnigheid van een interventie door de kosten ervan in verband te brengen met het effect, in termen van gezondheidswinst uitgedrukt in jaren in goede gezondheid. Hoe langer gezond leven, hoe meer de interventie mag kosten. Daarnaast brengt de Raad de ziektelast in de methode in: hoe lager de ziektelast, hoe minder vergoeding.

De KNMG vindt een principiële discussie over inhoudelijke criteria noodzakelijk. Daarnaast moeten de potentiële voor- en nadelen van de door de RVZ voorgestelde methodiek terdege worden onderzocht. Er zal nog buitengewoon veel onderzoek moeten geschieden om aan alle (min of meer) harde gegevens te komen, die nodig zijn om het hele palet aan medische interventies door te lichten en de kosteneffectiviteit te onderbouwen. De daarop volgende maatschappelijke toetsing, maar vooral de lobby die wij in de huidige zorg maar al te goed kennen rondom het vergoeden van interventies, kunnen de objectieve uitkomsten uit fase 1 teniet doen. Anders gezegd: de door de RVZ in het vooruitzicht gestelde transparantie zou uiteindelijk wel eens fors tegen kunnen vallen. Er zal dus nog heel wat verkend moeten worden, alvorens dit RVZ advies tot de gewenste resultaten kan leiden. Want anders zal uiteindelijk ook dit advies worden bijgezet in de historische reeks van onwerkbaar gebleken adviezen over hoe de kosteneffectiviteit in de zorg kan worden bevorderd.

Voor het RVZ-advies klikt u op http://www.rvz.net/data/download/advies_Zinnige_zorg.pdf

Noot voor de redactie,