Ingezonden persbericht


persbericht

Texel, 3 juli 2006

eerste zeehond geboren bij Ecomare

Bij Ecomare is op maandagochtend vroeg de eerste zeehond uit de vaste groep geboren. Er zijn nog zes zeehonden drachtig. Deze zeehonden en het pasgeboren jong zijn via de webcam op www.ecomare.nl live te bekijken. Wie weet ziet u er zelfs eentje geboren worden!

In de Waddenzee zijn de meeste gewone zeehonden al geboren. De zeehonden in de vaste groep van Ecomare zijn de laatste jaren steeds een paar weken later dan die in de natuur. Vorig jaar werd het eerste jong in Ecomare pas op 7 juli geboren.

Ecomare verwacht dit jaar zeven geboortes in de vaste groep. De drachtige vrouwtjes zijn onlangs bij elkaar geplaatst in het zogenaamde kraambassin. Dit bassin bevat een strandje, waarop de zeehonden ter wereld komen en gezoogd worden. Gewone zeehonden kunnen direct na hun geboorte al zwemmen.

De moeders zorgen vier weken voor hun jong. In die tijd komen de jongen wel 25 tot 30 kilo aan. Zeehondenmelk heeft namelijk een vetpercentage van 40%. Na de zoogtijd moeten de jongen zichzelf redden. Op dat moment worden ze verhuisd naar het ondiepe bassin naast het kraambassin. Daar leren ze vis te eten door ermee te spelen. Er komt dan een net over het bassin om te voorkomen dat de meeuwen de vissen opeten.

///////////////////

Foto: Ecomare, Salko de Wolf

Nadere informatie: Ecomare, Renée Smal, Ruijslaan 92, 1796 AZ De Koog, Texel

t 0222 31 77 41, f 0222 31 77 44, reneesmal@ecomare.nl, www.ecomare.nl

De doelstelling van Ecomare is het vergroten van draagvlak voor de bescherming en het herstel van natuur- en cultuurwaarden in het waddengebied en de Noordzee, met een accent op Texel. Dit gebeurt direct door het opvangen en uitzetten van vogels en zeehonden en indirect door voorlichting en educatie.