Gemeente Hoogeveen

03 juli 2006
Afzender: De burgemeester
Gebiedsverboden voor relschoppers Hoogeveen
Burgemeester Willem Urlings van Hoogeveen heeft kort na aanvang van het WK voetbal aan vijf Hoogeveners een gebiedsverbod opgelegd voor de rotonde Kinholtsweg/Zuidwoldigerweg en in en om het winkelcentrum De Weide in Hoogeveen. Twee kregen een waarschuwing.

De Hoogeveners veroorzaakten overlast op de rotonde en bij het winkelcentrum na wedstrijden van het Nedelands elftal. Ze maakten deel uit van een grote groep jongeren, van wie enkelen automobilisten lastigvielen en molotovcocktails en andere voorwerpen naar de politie gooiden. Ook was geconstateerd dat een aantal jongeren via internet opriepen tot ordeverstoring.

De Hoogeveners zijn tijdens de laatste twee wedstrijden van Nederland niet gesignaleerd in het gebied waar voor hen een verbod gold.

Op de rotonde zijn de afgelopen jaren geregeld problemen geweest na wedstrijden van het nationale elftal. Na deze wedstrijden trokken vaak tientallen jongeren naar de rotonde om âuiting te geven aan de feestvreugdeâ, wat steevast neerkwam op rotzooischoppen.

Burgermeesters zijn bevoegd zelfstandig maatregelen te nemen om de openbare orde te handhaven. Burgemeester Urlings maakt wel vaker gebruik van deze bevoegdheid, onder meer om overlast tegen te gaan in het Hoogeveense uitgaansleven.