Ministerie van Financiën

Obligoswap met EKF

Brief | 03-07-2006 | nr BFB06-1099

Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018
2500 EA 'S-GRAVENHAGE

Datum

Uw brief (Kenmerk)

Ons kenmerk

3 juli 2006

BFB 2006-1099M

Onderwerp

Obligoswap met EKF

In de brief aan de Kamer over een efficiëntere Nederlandse exportkredietverzekeringsfaciliteit (kamerstuk 30 300 IXB, nr 6, vergaderjaar 2005-2006), heb ik aangekondigd dat vooruitlopend op een wijziging van de Kaderwet financiële verstrekkingen eventueel gebruik zal worden gemaakt van obligoswaps. Bij obligoswaps worden tussen verschillende exportkredietverzekeraars landenrisico's geruild, maar niet de daadwerkelijke polissen. Obligoswaps kunnen binnen het Nederlandse exportkredietverzekeringssysteem worden ingezet om exporteurs van dienst te kunnen zijn zonder dat dit leidt tot onaanvaardbare begrotingsrisico's.

Ik heb het genoegen om Uw Kamer door middel van deze brief mede te delen dat per 1 juli 2006 een obligoswap actief wordt, waarbij de exportkredietverzekeraar Atradius DSB voor rekening van de Staat ¤ 50 miljoen Indonesiërisico ruilt voor ¤ 50 miljoen Vietnamrisico met Deense exportkredietverzekeraar EKF. De mogelijkheid bestaat dat EKF tot maximaal ¤ 25 mln van het Vietnamrisico inruilt tegen maximaal ¤ 20 mln Jamaicarisico. Dit staat nog niet vast, maar het zal in ieder geval gaan om een gelijkwaardige risico-uitruil. Dit is de eerste keer dat wij gebruik maken van dit instrument. Dankzij deze obligoswap wordt de mogelijkheid gecreëerd om de betalingsrisico's uit hoofde van de levering van een aantal boeienleggerschepen van Damen Shipyards in herverzekering te nemen, zonder dat dit leidt tot een verdere toename van het begrotingsrisico op Indonesië. Dit is een eerste stap in de goede richting en samen met het ministerie van Economische Zaken zullen wij dan ook nog andere instrumenten bestuderen. Bezien zal worden of dit met andere exportkredietverzekeraars of in de markt zal plaatsvinden.

Ik streef ernaar om voor het einde van dit jaar de daarvoor noodzakelijke ontwerp-wijziging van de Kaderwet te presenteren.

De minister van Financiën,

G. Zalm