Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

3-7-2006

Nederland zal het verkeer niet stilleggen of de maximumsnelheid verlagen indien smog wordt vastgesteld. Dergelijke maatregelen blijken namelijk niet effectief als ze getroffen worden op het moment dat er al sprake is van ernstige smog. Om daadwerkelijk effect te hebben, moeten dat soort maatregelen al dagen van tevoren ingaan. Omdat de economische en maatschappelijke gevolgen daarvan zeer ingrijpend zijn, kiest Nederland daar niet voor.

In Nederland is overigens geen sprake van ernstige smog. Afgelopen zaterdag is in Nederland matige smog gemeten. Zondag was dit niet meer het geval en was de lucht weer relatief schoon. De berichtgeving dat België al zeer ernstige smog heeft gehad, klopt niet. Wel is daar de alarmfase voor smog al ingegaan. Bij aanhoudend mooi weer zou Nederland met ernstige smog te maken kunnen krijgen, maar het KNMI verwacht een front dat dit voorkomt. Mocht het toch gebeuren, dan zal het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) provincies en Gemeentelijke Gezondheidsdiensten (GGD's) informeren. Zij zullen op hun beurt burgers adviseren hoe zij hun gedrag kunnen aanpassen. Zo is het bijvoorbeeld beter geen zware lichamelijke inspanning te leveren als de smogsituatie ernstig is.

Meer informatie


* Dossier Smog: http://www.vrom.nl/smog

* De effecten van korte termijn bestrijdingsmaatregelen gedurende zomersmogepisoden in Nederland (Engelstalig rapport RIVM) Lees de Nederlandse en Engelse samenvatting of download het rapport op de site van het RIVM:
http://www.rivm.nl/bibliotheek/rapporten/725501004.html